• Foto: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

Utstationerade arbetare inom EU ska ha rätt till samma lön som sina inhemska kollegor. När man varit utstationerad i högst 18 månader ska man dessutom omfattas av samma regler som värdlandets arbetare. Detta enades Europeiska rådet och Europeiska parlamentet om under onsdagen.

Utstationeringsdirektivet är de regler som ska gälla när en arbetsgivare i ett EU-land tillfälligt skickar anställda till ett annat EU-land för att arbeta.

Hur direktivet ska se ut har diskuterats länge, men i onsdags nådde Europeiska rådet och Europeiska parlamentet en kompromiss i frågan.

LÄS ÄVEN: Bred uppslutning bakom hårdare regler mot lönedumpning

De utstationerade arbetarna ska ha rätt till samma lön som sina inhemska kollegor. Detta till skillnad från dagens regelverk, där utstationerad arbetskraft inte kan kräva mer än avtalens minimilön.

Kostnaderna för resor och logi ska enligt de nya reglerna dessutom betalas av arbetsgivaren, istället för att dras från de anställdas lön. Boendet ska även leva upp till en viss standard, skriver Publikt.

De nya reglerna betonar även strejkrätten. Facken kommer därmed att kunna kräva bättre villkor än tidigare för utstationerade arbetare.

Utöver detta införs en maxgräns på ett år för utstationeringstiden, med möjlighet till sex månaders förlängning. Efter denna tidsperiod har gästarbetarna rätt att jobba kvar i landet, men ska då omfattas av samma regler som inhemska arbetare, skriver Dagens industri.

LÄS ÄVEN: Lex Laval på väg bort

Innan beslutet är helt slaget i sten krävs ett avgörande även i ministerrådet 21 juni, men om direktivet går igenom kommer varje EU-land att behöva anpassa sina nationella lagar.

– Man har två år på sig tills det måste vara implementerat och med den lagstiftningsprocess vi har brukar det ta den tiden. Men jag kommer sätta igång för att få det på plats så snart som möjligt, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Arbetet.

Transportsektorn undantas tillfälligt från de nya, striktare direktiven. Vilka regler som ska gälla för denna sektor förhandlas fortfarande.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se