• Bilden föreställer en hand som släpper ett moln av vitt damm mot en svart bakgrund.

    Foto: Pixabay

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare och fackliga företrädare anser att det är ett beslut som skördar liv.

Kvartsdamm kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och silikos. Medicinska experter och fackliga företrädare har krävt att gränsvärdet sänks och Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en sänkning, en halvering, av gränsvärdet för kvartsdamm.

Arbetsgivarsidan har däremot varit kritisk till en sänkning.

LÄS ÄVEN: Nytt projekt ska avslöja kvartsdammet

Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att inte sänka gränsvärdet, då de menar att ett sänkt gränsvärde inte är det effektivaste sättet att sänka exponeringen. Arbetsmiljöverket har beräknat att införande av ett sänkt gränsvärde skulle kosta två miljarder kronor i engångskostnad och 220 miljoner i årliga kostnader.

Det som främst skulle kosta är att 150 000 företag måste göra ytterligare riskbedömningar och 15 000 fler mätningar. Expertis som beräknar att samhället tvärtom skulle spara runt en miljard kronor per år på den föreslagna sänkningen av gränsvärdet genom vinster med färre sjukfall.

LÄS ÄVEN: Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolyckor

Beslutet att inte sänka gränsvärdet kritiseras starkt av yrkeshygieniker och forskare på området i ett brev till Arbetsmiljöverkets generaldirektör där de skriver att yrkesmässig kvartsexponering till följd av enbart lungcancer, silikos, KOL och njursjukdomar orsakar flera hundra dödsfall per år.

De uttrycker också en stor oro över vad de tolkar som en policyförändring kring strategin vad gäller kemiska hälsorisker, en förändring som leder bort från gränsvärden och mätningar av halter av skadliga ämnen på arbetsplatser.

”Det går inte att med sina sinnen uppfatta vad som en ’säker’ nivå för exponering och det är orimligt att företag och anställda själva ska bedöma hur hög exponering som ska tolereras på arbetsplatsen. Bindande gränsvärden behövs för att skapa en gemensam norm så att enskilda företag inte kan skaffa sig konkurrensfördelar genom en farlig arbetsmiljö”, skriver de.

LÄS ÄVEN: Striden om det dödliga kvartsdammet – hälsa ställs mot industrins vinster

Marie Nilsson, IF Metall, och Johan Lindholm, Byggnads, skriver i ett debattinlägg på SVT:

”Det är illavarslande att Arbetsmiljöverket nu tycks frångå den princip som tidigare gällt: Att sätta gränsvärden med goda marginaler för att minimera riskerna.”

De kräver att Arbetsmiljöverket lyssnar på den expertis som finns kring hälsoriskerna med kvartsdam.

”Ompröva beslutet och sänk gränsvärdena. Det räddar liv!”

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se

(Fler artiklar som berör kvartsdamm och liknande arbetsmiljörisker kan du hitta här.)