Brister i arbetsmiljöarbetet i samband med dödsolycka
I mitten av februari i år avled en 43-årig man efter att fått stora mängder rasmassor över sig i samband med anläggningsarbete åt Hedemora Energi. Nu pekar Arbetsmiljöverket på arbetsmiljöbrister hos energibolaget.
Det var den 19 februari som olyckan inträffade. Trots massiva räddningsinsatser gick mannens liv inte att rädda.
Efter olyckan påbörjade såväl Arbetsmiljöverket som polisen en förundersökning om arbetsmiljöbrott. Nu har ett första utlåtande lämnats av Arbetsmiljöverket, något som Dalarnas Tidningar rapporterar om.
LÄS ÄVEN:Inget åtal efter dödsolyckan i Tyfors
Inspektionen visade en rad brister som kretsar kring Hedemora Energis ansvar att utse en byggarbetsmiljösamordnare och upprättandet av en arbetsmiljöplan.
– Hedemora Energi är byggherre och ska därför redan innan bygget upprätta en arbetsmiljöplan som visar vilka risker som finns. Därefter ska de utse en byggarbetsmiljösamordnare som under arbetets gång ser till att arbetsmiljöplanen efterföljs. Även om Hedemora Energi gör mycket bra finns det en otydlig organisering kring arbetsmiljöarbetet som kan göras tydligare, förklarar Jens Skantz, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, för Dalarnas Tidningar.
Enligt inspektionsrapporten ska Hedemora Energi se över sina rutiner för hur man utser en byggarbetsmiljösamordnare och hur man följer upp arbetsmiljöarbetet under byggets gång.
LÄS ÄVEN: Kursgård friad för dödsolycka
Mycket handlar om att det ska bli tydligare hur arbetsmiljöarbetet organiseras. Som byggherre har man ett ansvar för att arbetsmiljöplan upprättas och efterföljs.
– Vem ska göra vad? När ska det utföras? På vilket sätt ska det utföras? Och hur ska arbetet följas upp? Det är viktiga frågor som måste besvaras, säger Jens Skantz till Dalarnas Tidningar.
Men enligt Jens Skantz är Hedemora Energi inte ensamma om att brista i arbetsmiljöarbetet, det är ett utbrett problem inom branschen som stort.
– Det här är inga unika brister för Hedemora Energi utan ett problem vi ser i hela branschen. Vi på Arbetsmiljöverket ser gärna att beställare och byggherrar blir bättre på att ställa de här frågorna till entreprenörerna för att de i sin tur ska bli bättre på att redan från början tänka över sitt arbetsmiljöarbete.
LÄS ÄVEN: SSAB frias åter från dödolyckan – ansvarar inte för industrimontörernas död
På Hedemora Energi ser man Arbetsmiljöverkets inspektion som viktig och man tar med sig den i sitt förbättringsarbete.
– Vi hade ett bra och givande möte och vi fick förslag på förbättringsåtgärder som vi tagit till oss, berättar Anders Engdahl, tillförordnad vd på Hedemora Energi, till Dalarnas Tidningar, och fortsätter:
– Nu kommer vi redan i förfrågningsunderlaget till underentreprenörer ha med frågor om hur de tänker arbeta med arbetsmiljöfrågor både innan och under arbetets gång. Vi kommer även att se över samarbetet mellan Hedemora Energi som byggherre och våra underentreprenörer, vi vill stärka kedjan däremellan och ta ett helhetsgrepp på arbetsmiljöarbetet.
Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se