Så påverkar klimatet elsäkerheten
Klimatet förändras, med ökade medelvärden för temperatur nederbörd som följd. Detta kan orsaka farliga situationer ur elsäkerhetssynpunkt. Så här påverkar klimatförändringarna Sveriges elanläggningar.
Elsäkerhetsverkets utredning visar att vid översvämningar där elanläggningar hamnar under vatten kan människor skada sig genom elchock.
Även efter en översvämning finns en ökad risk för brand och elchock, i och med att kortslutningar lättare uppstår i vattenskadad elektronik. Åska, ras och skred medför även de risk för elchock och elbrand.
Handlingsplan för naturkatastrofer
För att öka samhällets kunskap om elfara i samband med naturkatastrofer och klimatförändringar, har Elsäkerhetsverket nu även tagit fram en handlingsplan och ett informationsunderlag.
Dessa innehåller bland annat information om var i Sverige risken för översvämningar, ras och skred förväntas bli stor framöver.
Underlaget är tänkt att användas vid riskanalys av befintliga elanläggningar, men även vid beslut om placering och materialval vid nybyggnationer.
Vill nå allmänheten
Åtgärderna i handlingsplanen ska utföras under 2017 och nästkommande år, och underlaget är sedan tänkt att revideras vart tredje år.
– Informationsmaterialet kommer att innehålla råd kring hur klimatförändringar förväntas påverka elanläggningarna och var anläggningsinnehavare kan hitta underlag till riskanalyser. Vi kommer även att försöka nå allmänheten för att höja kunskapen om hur man ska agera för att inte riskera att drabbas av elchock. Materialet ska både kunna användas i förebyggande syfte men även som riktad information i samband med akuta översvämningar, säger Elsäkerhetsverkets Jennie Andersson i ett pressmeddelande.