• Per Söderlund är regionalt skyddsombud för Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

  • Avgörandet om utrymningsvägarna ligger hos Arbetsmiljöverket. Foto: Anna Norling

  • Precis vid tunnelbanestationen i Alby ligger Titanias bygge. Foto: Anna Norling

  • Precis vid tunnelbanestationen i Alby ligger Titanias bygge. Foto: Anna Norling

  • Precis vid tunnelbanestationen i Alby ligger Titanias bygge. Foto: Anna Norling

  • Striden står om utrymningsvägarna. Foto: Anna Norling

  • Titania bygger området i Alby med förfabricerade moduler. Foto: Anna Norling

  • Per Söderlund vid Titanias bygge i Alby. Foto: Anna Norling

  • Per Söderlund vid Titanias bygge i Alby. Foto: Anna Norling

  • Utrymningsvägar. Foto: Anna Norling

  • Per Söderlund vid Titanias bygge i Alby. Foto: Anna Norling

Vid behov av utrymning, om trapphusen är blockerade, är tanken att byggarbetarna på Titanias bygge i Alby ska gå ut på balkongerna. Inte optimalt, anser Elektrikerförbundets skyddsombud, som lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket.
– Vi anser inte att det är hållbart att du har utrymning som består i att du ska gå ut på en balkong och vänta tills dess att brandförsvarets stegbil kommer och kan lyfta ned dig, säger Per Söderlund, skyddsombud i VK1.
Nu kan bygget i Alby bli prejudicerande för resten av byggbranschen.

Redan i september i fjol lade Elektrikerförbundets regionala skyddsombud ett skyddsstopp på bygget i Alby. Detta då det saknades utrymningsvägar på bygget. Därefter har företaget vidtagit åtgärder, men inte tillräckliga, menar skyddsombudet.

Därför lämnade det regionala skyddsombudet i oktober in en begäran om arbetsmiljöåtgärd, en 6:6 a-framställan, till Arbetsmiljöverket. Där ligger nu ärendet i väntan på bedömning av verkets jurister.

LÄS ÄVEN: Blockerade utrymningsvägar – skyddsombud stoppade storbygge

Det som komplicerar det hela är att Titania menar att det sätt de bygger huskropparna på, med hjälp av moduler, förfabricerade byggelement, gör arbetet säkert då det kräver färre anställda, och färre antal maskiner som kan leda till olyckor. Något som Arbetsmiljöverket har med i sin beräkning.

– Vi håller ju inte med, det är svårt att garantera att det aldrig kommer att börja brinna, det kan ju faktiskt vara någon som anlägger en brand också. Och det handlar just om utrymning, det behöver inte bara vara brand, det kan ju vara andra saker som kräver att du behöver komma ut, säger Per Söderlund, regionalt skyddsombud för Elektrikerförbundet, och tillägger att dialogen med Titania dock har varit god under hela processen.

Massoud Zolfaghari, arbetschef på Titania, menar att när det gäller kraven om utrymningsvägar är det en tolkningsfråga.

– Det står inte tydligt i Arbetsmiljöverkets föreskrifter vad gäller antalet utrymningsvägar när det handlar om byggnader som inte är färdiga, byggnader som är under uppförande.

LÄS ÄVEN: ”Vi bodde i en lägenhet som asbestsanerades”

Massoud Zolfaghari vill att Arbetsmiljöverket ska tydliggöra avsnittet om utrymningsvägar, samt att det därefter ska bli ett krav, som alla byggföretag har att följa.

– Det får inte vara så att vi, eller Skanska, har krav på oss att göra på ett sätt och så gör något annat företag på ett annat sätt. Samma krav ska gälla för alla. Det ska inte finnas andra byggen som går efter andra regler.

Att Titania bygger området i Alby med förfabricerade moduler i betong menar han gör att det inte borde krävas lika många utrymningsvägar som i ett bygge där det till exempel byggs trähus.

– Vårt projekt handlar om att vi har tänkt igenom väldigt mycket från början, för att minska antalet personer på plats, och vi har också valt material för att minimera risker för brand, men också för fukt.

Han påpekar också att frågan om utrymningsvägar i bygget i Alby är en fråga för hela byggbranschen.

– Det här är egentligen en mycket större fråga än bara det här projektet. Skulle Arbetsmiljöverket säga att vi ska ha två utrymningsvägar, då blir det här som en referens för alla projekt i hela Sverige, att alla måste ha två utrymningsvägar. Det är inte bara vi som väntar på det här beslutet, utan hela byggbranschen.

LÄS ÄVEN: TV: Myglet på det stora bygget

Per Erik Johansson är handläggande arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket. Han säger att juristerna ännu inte är klara med hur de ska gå vidare i ärendet.

– Det finns två möjliga utslag: antingen bifaller vi skyddsombudets begäran eller så avslår vi den. Faktum är att det som gör att jag är tveksam är det sätt man bygger i dag. Med moduler. Att det är så få arbetstagare som är i huset samtidigt, juristen är också tveksam. Det är ju ett nytt sätt att jobba på, och vi kanske bör pröva lagen i det här fallet.

Ett utslag skulle alltså kunna vara att Arbetsmiljöverket avslår skyddsombudets begäran och att skyddsombuden i så fall överklagar det beslutet – då blir det en dom, som blir prejudicerande. Något som skulle underlätta för såväl skyddsombud som för byggherrar i liknande byggen i framtiden.

Elektrikerförbundets regionala skyddsombud lämnade in sin 6:6-a framställan gällande bygget i Alby till Arbetsmiljöverket i oktober i fjol. Därefter har inget hänt. Bara väntan. Arbetsmiljöverkets handläggningstider är något Elektrikerförbundets Per Söderlund är starkt kritisk till. Det tar för lång tid från en anmälan tills dess att ett beslut tas.

LÄS ÄVEN: TV: Claes blev dagens hjälte

– Under tiden fortsätter arbetet som innan. Det är det som är problemet i den här branschen, för i nio fall av tio så har det hunnit byggas bort, eller att det moment som skyddsombudet har ställt frågan om i 6:6-an avslutats. Då finns inte problemet längre på just den arbetsplatsen – men det kommer att dyka upp igen på nästa arbetsplats.

Titianiabygget i Alby har sedan tidigare haft Arbetsmiljöverkets ögon på sig. Detta efter ett allvarligt tillbud tidigare under förra året, vid en sprängning där alldeles för mycket sprängmedel använts.

– Då var det rörigt. Det fanns mycket brister, berättar arbetsmiljöinspektör Per-Erik Johansson.

Då den som anmälde tillbudet var en arbetstagare som var anonym finns ingen offentlig anmälan på ärendet.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Ur Arbetsmiljöverkets föreskrift ”Arbetsplatsens utformning” (AFS 2009:2)

Utrymning, 75 §

• Det ska finnas sådana möjligheter till utrymning som är betingade av byggnadens, lokalens, arbetsplatsens och verksamhetens art. I händelse av fara ska alla arbetsplatser och personalutrymmen kunna utrymmas innan kritiska förhållanden uppstår.

• Antalet utrymningsvägar samt deras fördelning och kapacitet ska vara avpassade efter arbetsplatsernas användning, utrustning och storlek och efter det största antal människor lokalen är avsedd för. I regel ska det finnas minst två av varandra oberoende utrymningsvägar.

• Utrymningsvägar ska så direkt som möjligt leda ut i det fria eller till annan säker flyktplats.


Ur Titanias checklista för utrymning:

”Utrymning sker via trapphus som enda utrymningsväg, där trapphus saknas skall andra åtgärder vidtas för att möjliggöra säker utrymning. Alternativ utrymning sker via balkonger med stegbil.”

Källa: Arbetsmiljöverket