• Foto: Tomas Nyberg

– Ja, det förekommer svartjobb, säger en person med god insyn i företaget.
– Vi fick betala 9 000 kronor för en lägenhet som stambytesrenoverades och asbestsanerades, säger en tidigare anställd.

Två personer som hört av sig efter tidningens artikel i förra numret.
Det finns också en hel del annat de här personerna reagerar starkt mot.

ELEKTRIKERNS ARTIKEL i förra numret om situationen på företaget Titania El-service har lett till reaktioner från andra personer som haft samma upplevelser som de åtta polska elektriker som berättade sin historia i förra numret av tidningen.
– Jag bodde i en lägenhet som var under reparation med stambyte. Vi fick betala 9 000 kronor per månad för lägenheten. Alla bodde vi på det viset då, berättar en person som arbetat för Titania.

EN ANNAN PERSON med god insyn i företagets verksamhet berättar om att utländska arbetare får bo i lägenheter som är under ombyggnad.
– Titania hyr en lägenhet av till exempel Wallenstam/ Familjebostäder. Ibland är lägenheter/lokaler som är under uppbyggnad. Dock finns det alltid tillgång (kanske i källaren) till toalett/dusch.

I PERSONENS beskrivning av hur det hanteras säger han att Titania står för lägenheten på hyreskontraktet, men tar en betalning av de anställda. Det går till så att en anställd på Titania åker ut och tar kontanter från de som bor i lägenheten. Kostnaden ligger mellan 2 000 och 2 500 kronor.
– Det här är då skattade pengar som företaget får in. Skulle man dra kostnaden på lönen så skulle det synas, säger personen.
Enligt den person tidningen talat med är det en person med nära anknytning till företagsledningen som åker runt och sköter de ”svarta” pengarna.
– Ja, det finns folk som jobbar svart.Men de försöker hålla det ganska hemligt.
Personen med nära kontakter med företagsledningen sägs också ta hand om all koppar. Det kan bli från några hunda kilo till över ett ton på varje bygge.
– Sedan är det en anställd (samma somhöll på med hyran tidigare) som kommer och hämtar allt. Sedan vad som händer med kopparn kan man bara tänka sig.

EN ANNAN KÄLLA som Elektrikern talat med menar också att företaget fuskar med certifikaten för ”Säker vatten”. Det är ett certifikat som bostadsföretag och försäkringsbolag kräver att alla som jobbarmed våtutrymmen har utbildning för.

PÅ TITANIA menar vår källa att det bara är vissa personer som har certifikat. –Det finns baranågra få somhar Säker vatten-certifikat. Dessa står för all installation enligt dokumenten. Låt säga attdubygger ett badrumfrån början till slut. Hur ska jag kunna skrivapå attdubyggt enligt ”Säker Vatten”. Det finns flera tekniskadelar somtex tjocklekenpå tätskikt, överlapp och hur man dokumenterar de olika stegen.
Om jag sedan skall skriva min signatur på pappret så är det omöjligt för mig att veta hur det ser ut under. En lösning skulle vara attman gör badrumet i steg och att jag kontrollerar varje steg.
Men det görs inte på Titania, säger personen.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

LÄS MER:
”Vill du jobba eller vill du diskutera”
Ägaren: ”Det stämmer inte”