• Richard Larsson. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Jan Kristoffersson, projektledare Sustainable Innovation. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Batterierna används för att jämna ut laster mellan faser, optimera driften och för att skapa ett stabilt och kostnadseffektivt energisystem. De laddas av sol eller när nätet är lågt belastat och stöter till vid effekttoppar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En laddstation försörjs av solen parallellt med de solladdade batterierna, på det sättet pareras eventuella dalar i nätet. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Richard Larsson. Foto: Jan-Erik Johansson

Solpaneler, energilager, smart styrning och elbilsladdning i en och samma anläggning. I Askersund invigdes nyligen ett pilotprojekt, ett mikronät, som tros ha framtiden för sig.

– Det här har varit roligt att arbeta med.

Det säger Richard Larsson, elektriker på MSI-El, som varit med och byggt projekt Soldrift Sjöängen. Det handlar om en storskalig testanläggning som monterats på en av kommunens allmänna byggnader; Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum. Här ska man nu under ett år pröva olika driftstrategier för batterilager och smart styrning.

LÄS ÄVEN: Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Förutom kommunen så drivs projektet av Vattenfall, Energimyndigheten och Sustainable Innovation (se nedan).

– Jag har gjort en del små anläggningar innan när det gäller sol. Då, som regel, jobbet fram till växelriktaren, men här har vi varit med och monterat allt faktiskt. Inte alls otrevligt jobb med den utsikten… och skapligt väder hade vi, säger Richard Larsson och blickar ut från taket mot Askersunds vackra vätternutsikt.

Här på taket har 17 strängar med 22 solpaneler vardera monterats, totalt 374 paneler. Varje sträng går till varsin solsträngsoptimerare; Spänningen som bildas kan variera beroende av vinklar, temperatur och solinstrålning och optimeringsfunktionen gör att den regleras till en fast spänning på 760V DC.

Solsträngsoptimeraren innehåller också intelligens som kommunicerar med växelriktaren för övervakning och styrning. Växelriktaren i sig är placerad i källaren vid inkommande nät för minimala energiförluster.

LÄS ÄVEN: Vems ansvar vid installation av solcellsanläggninar?

I den sitter förutom smart mätare en strömutjämnare mellan fasledarna för att maximera utbytet av både in- och utgående el: Jämna ut toppar och dalar på nätet alltså.

När det gäller placering av energilager, batterier i större mängd, är det fortfarande en del oklarheter gentemot brandmyndigheterna om vad som gäller. Här har man löst det med en container utomhus.

Sju lithium järnfosfat-celler på totalt 50,4kWh suger åt sig överbliven effekt och skjuter till vid dalar i nätet, exempelvis har kommunen ett stort tillredningskök i byggnaden som drar i gång tidigt på morgonen.

Anläggningen har också kompletterats med elbilsladdare; En snabb på 50kW samt en dubbel semisnabbladdare på 2X11kW. Energilagret jobbar parallellt med laddarna för att reducera effekttopparna som uppstår när laddning görs. 100 000 kWh, eller hushållsel för cirka 20 villor, räknar man med att systemet ger.

LÄS ÄVEN: Varningen: Felaktigt installerade solceller kan vara livsfarliga

Anläggningen är egentligen ganska basic med tekniken som finns, men teori och verklighet går inte alltid sida vid sida. Här finns mycket erfarenheter att lära sig av, menar Jan Kristoffersson, projektledare Sustainable Innovation, som ska följa utvecklingen under ett år.

– Syftet är att vi ska lära oss ännu mer. Det handlar om ett optimerat system som interagerar med det traditionella elnätet, men kan det optimeras mer? Kan vi ytterligare kapa topparna vid elanvändning?

– Vi hoppas att det här kan bli ett koncept med lokala enheter som kan gå vidare ut på marknaden, säger Jan-Kristoffersson.

Fotonot: Sustainable Innovation är ett icke vinstdrivande företag som ägs av Föreningen för energieffektivisering (Effekt) där Riksbyggen, Vattenfall, Göteborg Energi, Fagerhult, Toyota, Stockholmshem, ÅF, Intel, White, och WSP är medlemmar. Sustainable Innovation har ett 20-tal utvecklingsprojekt i gång som alla syftar mot energi- och resurseffektiva lösningar inom bebyggelse och energisystem.


Fakta Projekt Soldrift Sjöängen:

– Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum i Askersund är cirka 12 000 kvm stort och innehåller skola åk 6-9, bibliotek, storkök och konferensanläggning mm.

– 374 solpaneler eller 600 kvm beräknas ge cirka 100 000 kWh motsvarande hushållsel till cirka 20 normalvillor.

– Energilager på 50,4 kWh som utjämnar drifttoppar i lokalnätet exempelvis vid laddning av elbilar.

– Invigdes oktober 2017 och ska studeras för att utröna driftstrategier inom mikronät, microgrids.