En konferens för trygghet
I november samlades ett 30-tal skyddsombud från Västsverige på hotell Bohusgården i Uddevalla för konferens.
– Vad är det som är så svåårt?
Rösten nästan spricker på det regionala skyddsombudet Daniel Lundblad där han står framme vid tavlan.
LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Tack du som är skyddsombud!”
Frågan handlar om vad det svåraste med att genomföra en skyddsrond egentligen är.
– Få ur tummen ur röven, hörs en röst i rummet.
– Då kanske jag ska hjälpa dig, säger Daniel och ler med glimten i ögat.
Dryga 30-talet skyddsombud från Västsverige har samlats på hotell Bohusgården i Uddevalla. Det är skyddsombud som verkar på arbetsplatser som Assemblin, Emil Lundgren, Caverion, Bravida och Midroc.
LÄS ÄVEN: LO inleder ”Projekt stärk skyddsombuden”
Det är helt nybakade skyddsombud och mer rutinerade, om vartannat. Som Johan Lidnert på Assemblin i Skövde, som bara har varit skyddsombud i ungefär ett halvår, och Mikael Andersson, även han Assemblin i Skövde, som har hunnit vara skyddsombud i hela 12 år.
De närvarande skyddsombuden får förutom att lära sig grundläggande bestämmelser i arbetsmiljölagen även möta tillverkarna Hilti och Wibe.
Teamet från Hilti demonstrerar nya maskiner som är tillverkade för att ge användarna en sådan bra arbetsmiljö som möjligt. De tipsar även om sådant som användare av deras produkter bör tänka på. Sådant som att planera arbetet så att arbetsrotation är möjlig, att inte göra samma moment under en längre tid.
LÄS ÄVEN: Arbetsgivare och fack i krig om skyddsombuden
Men även att inte trycka med full kraft utan att låta verktygen göra jobbet, att vid jobb i markhöjd inte stå böjd med raka armar och trycka, utan i stället gå ned på knä – och att se till att händerna är varma och torra, det motverkar vibrationsskador.
Steginspektör Olof Nilsson från Wibe visar tillverkarens produkter men talar även om olycksriskerna med arbete från stege. Den i särklass vanligaste orsaken till dessa olyckor är antingen att stegen välter i sidled, eller att stegbasen glider iväg ut från väggen.
LÄS ÄVEN: Många skyddsomud hotas visar LO:s rapport
Det bästa sättet att förebygga olyckor är därför att se till att stegen är ordentlig förankrad. En stegfot minskar risken för att stegen välter i sidled. Annars är den bästa tryggheten samarbete, att en kollega håller i stegen när arbetet utförs. Stegar som är trasiga bör slängas. Men, det är inte alltid så sker.
– Jag har varit med om att jag och ett skyddsombud dömt ut stegar och märkt dem med tejp där vi noterat att de inte får användas, bara för att dagen efter se hur arbetarna bara skurit upp tejpen och sen använt stegarna igen, säger Olof Nilsson.
Han säger att det handlar om en machokultur i branschen. Varje år skadar sig 600 personer i Sverige på grund av fall från stegar. Arbete från stege är en riskmiljö.
– Det farligaste är ”jag ska bara-sjukan”, säger Olof Nilsson.
LÄS ÄVEN: Hallå där, Nille Thorsell!
Även Elsäkerhetsverket är på plats under konferensen. Lars Jansson, elinspektör, berättar bland annat om elolyckor. Han säger att hittills i år har 286 stycken elolyckor anmälts till verket, men att mörkertalet är stort.
Han råder alla att anmäla olyckor och tillbud, och att uppsöka läkare, även om det för stunden inte känns allvarligt. Skador kan uppkomma senare.
Konferensen börjar lida mot sitt slut. Deltagarna får åter igen frågan: ”Vad är det som är så svårt?”. Denna gång handlar det om hur de ska agera när skyddsombud och arbetsgivare har olika syn på arbetsmiljöarbetet. Daniel Lundblad viftar med installationsavtalet.
– Kan ni inte 12-2:an? Kapitel 12 paragraf 2?
LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Arbetsmiljöarbetet måste trappas upp”
Av paragrafen framgår ärendegången när en facklig förtroendeman anser att arbetsgivaren inte fullgjort sina skyldigheter angående de anställdas arbetsmiljö.
Först ska en anmälan göras till arbetsgivaren, därefter ska överläggning mellan arbetsgivare och den fackliga organisationen om vilka åtgärder som ska vidtas ske. Skulle ingen enighet uppnås ska parterna inom fem dagar vända sig till arbetsmiljöverket för att få avgörande i frågan.
En del av deltagarna kan sina paragrafer och regler, för andra är det helt nytt.
Men alla har fått insikt i att det faktiskt inte behöver vara så svårt, det här med arbetsmiljöarbete.
Hur kom det sig att du valdes till skyddsombud?
Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se