App som registrerar belastningsskador
Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll.
– Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.
Det säger Liyun Yang, doktorand på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, som tillsammans med sin handledare Mikael Forsman, professor i ergonomi Karolinska Institutet, skapat en app kallad ErgoArmMeter.
– Jag är intresserad av ergonomi och eftersom det är ett så vanligt problem med värk i skuldror och axlar så ville jag titta på det området när jag gjorde mitt masterarbete; Vad kan vi göra för att undvika problemen i framtiden, säger hon.
Hennes bidrag är både enkelt och genialiskt. Med appen väl installerad så fästs telefonen på överarmen. Det går att använda ett vanligt sportarmband. Först kalibreras appen till ett nolläge där armen hänger rakt ned, och sedan använder telefonen sitt gyroskop och sin accelerometer för att registrera armens rörelser. Samma sensorer som telefonen använder för exempelvis spel.
LÄS ÄVEN: Hur mäter man farliga belastningsskador?
Den mäter tid när armen är över 30, 60 och 90 graders vinkel och den mäter också rörelsehastighet vid de olika vinklarna. Det är alltså inte bara statiskt arbete med armarna högt som är slitande, snabbt arbete vid vissa vinklar och tyngder sliter också. Liyun Yang gör jämförelsen med en båt fastsatt med rep där mer tyngd och snabbare rörelser sliter hårdare på repet.
Resultatet av mätningen kan du se direkt vid mätningens slut och där också jämföra med riktvärden framtagna vid Arbets- och miljömedicin i Lund. Ligger du över riktvärdena finns en ökad risk för belastningsskador. Riktvärdena är framtagna efter att ett 50-tal yrkesgrupper studerats, och viktigt i sammanhanget är att de visar värden utslaget på en 8-timmars arbetsdag. Hänga armaturer i två timmar visar förstås röda siffror, men gör du andra moment under dagen kanske slutsumman blir ok.
– I första hand är det ett hjälpmedel för ergonomer och företagshälsovården och kanske främst för att mäta under kortare tid vid vissa arbetsmoment. Det kan hjälpa dem att peka på förbättringar som behövs på arbetsplatsen, säger Liyun Yang.
På samma sätt som att lära sig lyfta rätt kan man lära sig hur olika moment kan vara slitande på kroppen.
– Även i rehabiliteringsarbete kan det här vara ett bra hjälpmedel. Men eftersom den är så lätt att använda så kan du själv mäta och se hur din arbetsdag sett ut.
Appen är gratis, sök på ErgoArmMeter, men än så länge finns den bara för iPhone. En androidversion är på gång. Användarmanualen är på svenska och allt finns på nätet.
Liyun Yang och hennes handledare Jörgen Eklund, professor ergonomi KTH, och Mikael Forsman jobbar med fler projekt på gång inom ämnet. Bland annat en app som mäter stillasittande, en väst som registrerar puls och syreupptagning och en tröja som registrerar vinklar och rörelser av överarm och rygg. Tillsammans med ett par handskar med inbyggda sensorer ska ett större rörelsemönster kunna registreras.
– Då hoppas vi kunna mäta upp handledsvinkel, ryggvinkel, armar och få en helhet på hela överkroppen.
Fakta om ErgoArmMeter:
– Iphoneapp som mäter armens vinkel och rörelsehastighet.
– Använder telefonens accelerometer och gyroskop.
– Visar jämförbara riktvärden så du ser om du överbelastar.
– Du kan enkelt jämföra två arbetssätt.
– Resultatet kan sparas och skickas som datafil.