• Reportage ….. ….. Viktor Ericsson, Anders Hansols, Gustav Knutsson och André Brückner. Foto: Tomas Nyberg

 

Hur är det att välja ett gymnasieprogram redan i högstadiet, ett program som i praktiken blir ett yrkesval? Men det är inte alltid som gymnasievalet stämmer senare i livet.

För fyra år sedan mötte vi fyra elever på Lugnetgymnasiet i Falun för första gången. Att det blev Viktor, Anders André och Gustav var mest en slump. De var alla helt nya på elprogrammet och just den här dagen i september 2013 så så mötte vi just dessa fyra i skolan.

Alla fyra hade varit osäkra på vad de skulle välja för program. Viktor hade prövat ett år på estetprogrammet, men ändrat sig. Gustav hade en bror som var elektriker. André tvekade mellan bygg och el och Anders hade pryat som elektriker.

Vi har mött dem en gång om året och de har kunnat berätta om hur de känt för utbildningen. Känslan för elutbildningen har varierat under åren. Någon har talat om att kanske plugga vidare, någon har tyckt att det varit en tuff utbildning.

För ett drygt år sedan tog de studenten och var klara för arbetslivet. Elprogrammet på Lugnetgymnasiet är kopplat till ETG och de hade nu möjlighet att göra ETG-provet och därmed kunna hoppa över lärlingstiden om de klarade provet. Det var bara fem av 16 i klassen som valde att göra ETG-provet.

Viktor Ericsson. Foto: Tomas Nyberg

Viktor Ericsson var en av dem. Direkt efter studenten fick han jobb på Midroc, som anställde fyra av de fem som nu var färdiga elektriker.

– Jag blev tvåårsmontör i slutet av juli. Det har varit ganska blandat jobb. Mycket i Falun och Borlänge.

I två månader jobbade han i Timrå på massafabriken i Östrand, på ett jobb som företaget hade där uppe. Midroc har ett 60-tal anställda i Falun-Borlänge. Viktor trivs nu rätt bra med jobbet och arbetskamraterna. När vi möter honom gör han jobb inne på stålföretaget SSAB.

– Känner inga större bekymmer. Bra att tjäna pengar. Nu har jag flyttat hemifrån.

I vinter ska Viktor och en klasskamrat från skolan, som också är anställd på Midroc, på en tvåmånaderstur i Asien.

– Funderar på om jag ska plugga vidare så småningom.

Hur är det med musiken då, som följt Viktor hela tiden?

– Just nu sjunger jag i pop- och rockkören i Falun.

 

Gustav Knutsson. Foto: Tomas Nyberg.

När Gustav Knutsson var helt ny på gymnasiet sa han:
”Blir väl elektriker som ska åka runt och dra el. Kanske värt att gå högskolan och läsa om högspänning.”

 

Ett av skälet till att han sökte elprogrammet var att han har en bror som är elektriker, och därmed fått lite positiva intryck om jobbet.

Efter gymnasiet fick Gustav ganska fort jobb som lärling på Elab, ett lokalt elföretag i Falun-Borlänge, som nu växer fort. I dag har man ett 40-tal anställda, nästan en dubblering från för något år sedan.

– Jag trivs bra och har bra arbetskollegor. Det har blivit lite varierat under lärlingstiden.

I början var det nybyggen vid Galgberget, en del fiber, lite service.

– Jag har haft bra handledare.

När vi träffar Gustav i slutet av augusti, har han precis börjat jobba med nybyggnation uppe i Sälen. Han bor i en lägenhet som företaget hyr.

– Det heter Övre Orrliden, mellan Tandådalen och Hundfjället. Jag vill testa det här. Passa på när jag är hyfsat ung.

Men han funderar på vad han vill. Det är tufft att jobba borta, fritiden är också viktig.

– Jag har spelat bandy i Karlsbyheden i många år, och det blir svårt att göra om jag är borta fyra dagar i veckan.

 

Anders Hansols. Foto: Tomas Nyberg

Anders Hansols hade redan på grundskolan gjort praktik på en elfirma. Efter skolan har han haft svårt att få jobb. Men under ett halvår har han nu haft ett jobb på Elektroskandia i Falun. Jobbat i butiken i första hand.

 

Han tycker det är ett okej jobb.

– Jag säljer prylar till företag och ger råd och tips. Är bra med elutbildningen. Inte säkert att jag vill jobba som elektriker i framtiden.

Just nu funderar han om han ska plugga vidare på något sätt. Tankar som han hade redan under gymnasietiden. Men först har han sökt jobb som skiduthyrare i Åre. Han ser fram emot en upplevelse att vara på en skidort, och kunna åka mycket skidor.

– Jag har åkt mycket skidor hemma i Hillersbodabacken i Svärdsjö.

André Brückner. Foto: Tomas Nyberg

André Brückner valde mellan bygg och el, och redan efter någon månad på elprogrammet talade han om att han kanske skulle kunna tänka sig något annat än elektriker efter utbildningen. Efter studenten funderade han på att fortsätta jobba med bilrekond, som han gjort under gymnasietiden eller söka till en utbildning telecomtekniker. Han tyckte nog inte att elektrikerjobbet var toppen.

– Jag kom in på reservplats i Hudiksvall till telecomtekniker. En utbildning på ett år, halva tiden i skolan och halva tiden praktik.

Det blev att snabbt flytta och kanske inte helt lätt att gå utbildning på annan ort. Första gången flytta hemifrån, inte kunna gå till gymmet, som han är på varje dag och borta från sin flickvän. Men det funkade och han fick praktik på Elab i Falun och efter praktiken fick han jobb som fibertekniker. Bra jobb tycker han.

– Jag trivs bäst med att jobba med skåp. Kan vara lite småjobbigt att vara hemma hos folk.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se