• Fr v Fredrik Lorenzen och Philip Nordah, Thyssen Krupp Elevator i Malmö.Foto: Leif Göbel Foto: Leif Gobel

  • Philip kopplar loss manöverpanelen i hisskorgen. Foto: Leif Gobel

  • Fredrik manövrerar hisskorgen via styrenheten under arbetsmoment. Foto: Leif Gobel

  • Bärlinor och hjul i toppen av hissschakt. Foto: Leif Gobel

Vi går in genom porten, går fram till dörren, trycker på knappen, kliver in och trycker på våningen. På jobbet, i bostadshuset eller på köpcentrat. Och det ska bara fungera. Liksom rulltrapporna på centralstationen eller i gallerian. Att det fungerar beror på hissmontörer som Philip och Fredrik.

 
De arbetar på Thyssen Krupp Elevator i Malmö. När vi är på besök håller de på med att modernisera en personhiss i ett bostadshus. Byte av dörrar, motor och el. Ett jobb som tar cirka två veckor. Inredningen i själva hisskorgen – paneler och sådant – utförs av ett annat företag. Här ett från Kristianstad.
Många tänker kanske på djupa schakt, skenor (gejdrar), linor och block när man tänker på en hiss. Ser man närmare slås man av hur mycket elektronik och styrsystem det finns. Det är gott om kretsar och kablage i manöverpaneler och uppe styrenheten i de små hissrummen uppe vid taken.

 
Det finns flera olika hisstillverkare och än fler hissfirmor i Malmö och övriga Sverige. Moderniseringsobjektet vi besöker är ett belysande exempel. En Konehiss, som sedan togs över av Otis och numera sköts av Thyssen. Och var och en har sina grejer.
Inom branschen arbetar man med nyinstallation, modernisering och slåss om avtal för skötsel/underhåll. De flesta på fältet är hissmontörer men en del har specialiserat sig på rulltrappor/rullband som är lite annorlunda.
Thyssen Krupp Elevator har ett 60-tal anställda i Sverige varav de flesta är med i facket – Elektrikerförbundet. De har till och med ett eget avtal Thyssenavtalet som tecknas med Teknikarbetsgivarna. Ansvarig för avtalet på förbundet är Tomas Jansson.

 
Philip Nordahl, 34 år, från Lund har arbetat med hissar i 11 år. Det har också hans yngre kollega Fredrik Lorenzen, 29 år från Trelleborg. Bägge trivs med jobbet för det är självständigt och varierande. Mycket mekaniska element också – det uppskattar man. De jobbar hela tiden effektivt under reportaget. Det märks att vi möter yrkesproffs.
Inför avtalsrörelsen är de bestämda.
– Vi vill tjäna mer och jourbestämmelserna (beredskapen) måste ses över, säger Philip och Fredrik

Leif Göbel