Ibrahim flydde från Afghanistan – blev elektriker och karatemästare
Han kom ensam till Malmö när han var 16 år. Efter en tid i Malmö, medan hans fall prövades av Migrationsverket, hamnade han på ett boende i Skoghall i Värmland.
Med sig hade han sitt språk dari. Skolgången var en kort tid i en koranskola hemma i byn i en provins i norra Afghanistan. Han kände ingen i Sverige.
När jag träffar Ibrahim Husseini på ett bostadsbygge i Karlstad är det en kille bland andra som gör sitt första lärlingsår som elektriker, bryter lätt på värmländska.
En kille med lägenhet i Skoghall, fast jobb och som dessutom är svensk mästare i karate. Svensk mästare dubbelt upp.
Elfirman Caverion Karlstad (fd YIT) där han arbetar har elentreprenaden på SPG Bostad AB:s bygge av 167 hyreslägenheter i sju våningar på Bryggudden mitt i stan. En investering på totalt 150 miljoner. Han visar mig stolt omkring på sin arbetsplats.
Ibrahim fick hjälp av sin pappa att ta sig från Afghanistan. Först blev det Iran, därifrån tog han sig själv till Sverige och Malmö. Började direkt läsa i skolan. Ett år svenska och sen hårda studier för att få behörighet till gymnasiet. Ibrahim var målmedveten.
– Det var en tuff tid att lära sig språket och läsa in alla ämnen. Men jag hade bra lärare och kompisar. Men matten var svår, säger Ibrahim.
Han gick på Nobelgymnasiet i Karlstad, elprogrammet. Idag arbetar Ibrahim på Caverion en firma med närmare 30 elektriker. Han gjorde också sin praktik här i gymnasiet och hade förmånen att få en lärlingsanställning här.
– Jag gillar att arbeta med praktiska saker, särskilt när man kan se resultatet av vad man gjort.
Det fanns inte så mycket att göra på fritiden för Ibrahim. Eftersom han gillar att kunna ha kontroll över kroppen hittade han till Karlstad Shotokan Karates. Inom karate finns fem olika stilar.
Här tränar han tre gånger i veckan. Så framgångsrikt att han blivit svensk mästare i seniorklass – två år i rad. Han tränar inte bara för sig själv utan också ungdomar i klubben.
Vid sidan om sin egen träning arbetar han med barn och ungdomar i karateklubben.
Efter praktik och lärlingstid fick Ibrahim Husseini jobb på Caverion i Karlstad. Just nu består det av installation i ett sjuvåningshus vid Bryggudden.
Vi följde med en kväll ut till en gymnastikhall i Färjestad. Ett 20-tal entusiastiska och väldigt väldisciplinerade barn deltog. Klädda i sina vita dräkter och med de rödvita skärpen som visar att du är nybörjare. Ibrahim själv har svart.
En sällsam syn – pojken från norra Afghanistan som blev elektriker och en drös ungdomar på träning som målmedvetet gjorde sina rörelser, rop, positioner och hopp.
Tillsammans med respekt för varandra. Precis så som det borde vara så många fler exempel på i Sverige.
Framtiden då Ibrahim?
– Jag vill bara leva som en vanlig människa. Arbeta, träna och träffa kompisar.
Karate
- Karate är i grunden en självförsvarskonst utan vapen och liknar i detta avseende judo och sumobrottning. Den stora skillnaden är att karate betonar sparkar, slag med öppen hand eller med knuten näve utöver att gripa och kasta. Denna självförsvarsmetod är så effektiv att man säger att en karatemästare kan försvara sig mot många angripare, människor eller djur.
- Dagens karate, som även kan kallas Sport Karate och är en modern typ av Combat Karate (stridskarate), som har sprungit ur gamla österländska kampkonster.
- Shôtôkan-ryû är en av fyra huvudskolor. Shôtôkan är idag förmodligen den mest spridda och utövade stilen inom karate. Shôtôkan är försvarsinriktat, och det är lättare att träffa den som anfaller – när man anfaller själv.
- Tävling inom Shôtôkan är ursprungligen avsedd att börja först då man nått dangrad med svart bälte, men ibland arrangeras tävlingar även för utövare med låga kyugrader (dvs närmar sig svart bälte).
Tävling sker liksom i övriga (äkta) karatestilar antingen i form av kata (rörelsemönster) eller kumite. - Kumite inom Shôtôkan är ”kontrollerad freefight” (enda tillåtna skydd var suspensoarer) – men nu är man tvungen att använda handskar och i stora mästerskap används också benskydd/fotskydd (som handskar för fötterna).
Källor: Wikipedia samt http://karlstadshotokan.se