Avtalet ventilerades i ”republiken”
Avtalskraven är växlade mellan Elektrikerförbundet och arbetsgivarnas organisationer.
Nu får hela landet besök av ombudsmän från förbundskontoret i Stockholm.
– För mig är det första gången jag besöker Östersund, sa Tomas Jansson, som Tidningen Elektrikern tog rygg på förra måndagen.
I ”republiken Jämtlands” huvudstad besökte han, efter den lokale ombudsmannen Sven Höckert planering, medlemmar vid ett par arbetsplatser med bara ett par minuters gångväg mellan. Detta alldeles vid Storsjöns strand, några stenkast från Östersunds affärsstråk.
Där, vid Storsjön, byggs flerfamiljsfastigheter av trä och intill gjuts liknande byggnader av betong.
Vid besöken där träffade Tomas Jansson sammanlagt en handfull medlemmar i de respektive lunch/fikarummen.
Det blev en hel del redogörelser för de kommande förhandlingarna.
Visst, parterna har redan träffats men några regelrätta förhandlingar om lönerna har det inte blivit. De dröjer ytterligare en tid. De flesta fackförbund och arbetsgivare väntar på att industriavtalet, med det så kallade märket, ska bli klart.
– Alltså den nivå som det anses att den svenska arbetsmarknaden har råd med, förklarade den centrale ombudsmannen vid måndagens avslutande aktivitet, medlemsmötet i en pizzeria i ett av Östersunds bostadsområden.
Sedan tillade han:
– Fast jag tycker märket har varit lite väl lågt.
Väntan på märket gör att elektrikernas avtal löper ut en månad senare än vanligt, den 30 april istället för den 31 mars.
– I väntan på märket kommer vi inte så långt, vi trampar mest bara vatten.
Vid måndagens arbetsplatsbesök, där medlemmar jobbar för ett lokalt företag respektive ett av de riksomfattande företagen, var frågorna inte så många. Informationen från förbundets utsände desto fler utifrån de krav som framförts från fack respektive arbetsgivare.
Att arbetsgivarna vill se över hur arbetstiden ska beräknas och om elektrikerförbundets krav att semesterersättningen, som motsvarar 0,8 procent av lönen, ska kunna bytas mot fler semesterdagar, att tjänstebilar som köps in ska vara säkrare och högre pensionsavsättning.
Till vardags står frågor kring hiss- och bemanningsavtal på Tomas Janssons agenda, men även ackordsfrågor. Kring sådana fanns det desto fler frågor och åsikter.
– Har ni koll på vårt nya verktyg? Undrade han och syftade på nya ackordswebben.
Jadå, en del av medlemmarna hade det. En del hade även varit in och tittat på möjligheterna.
Samtidigt efterlystes, från såväl de fackliga representanterna som medlemmarna, lokala ackordsexperter att vända sig till för de som vill börja mäta jobben.
Eric Salomonsson
eric.salomonsson@mittmedia.se