• Bild: Pixabay/Montage: Chris Smedbakken

DEBATT

”Strejkrätten påverkar så mycket mer än vad vi tror. Kan vi inte strejka finns risken att kollektivavtalet faller som påverkar vår lön, våra arbetsvillkor och i grund och botten vår levnadsstandard som vi alla har varit delaktiga att bygga upp i vårt samhälle”, skriver debattörerna.

Det hela började med ett löfte: ”Vi lovar och försäkrar varandra att aldrig någonsin, under några omständigheter arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra. Vi lovar varandra detta i den djupa insikten att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav”.

LÄS ÄVEN: Stridsåtgärdsutredningens förslag överlämnat

Det fackliga löfte som en gång startade de fackliga rörelserna och gav oss alla styrka. En styrka att tillsammans påverka våra arbetsvillkor och lön. Det är grunden för våra kollektivavtal som tecknas på seriösa arbetsplatser runt om i vårt avlånga land.

Det är avtalet som reglerar vilken lägsta lön som gäller, hur hög löneökningen per år blir, att det betalas extra för arbete under obekväma arbetstider och mycket mer. De fackliga organisationerna förhandlar detta kollektivavtal med arbetsgivaren och är de oense så kan facket ta till strids/sympatiåtgärder.

Just nu pågår en utredning som med stor sannolikhet kan ge inskränkningar mot dessa rättigheter. Förslagen som förväntas komma i denna utredning kan leda till att arbetsgivaren kan välja vilket fack som de vill teckna avtal med och kan då välja det billigaste vilket i sin tur kan leda till lönedumpning.

En annan konsekvens kan vara att vår strejkrätt förminskas eller förloras, vårt starkaste vapen när vi är i konflikt med arbetsgivaren. Om vi inte kan gå ut i strejk eller ta till andra strids/sympatiåtgärder, hur ska vi då försvara våra kollektivavtal?

Oavsett om du är medlem i en facklig organisation eller inte så påverkas du!

LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

Kollektivavtalet gäller alla på arbetsplatsen oavsett medlemskap och skyddar på så sätt oss alla då vi får samma spelregler. Strejkrätten påverkar så mycket mer än vad vi tror.

Kan vi inte strejka finns risken att kollektivavtalet faller som påverkar vår lön, våra arbetsvillkor och i grund och botten vår levnadsstandard som vi alla har varit delaktiga att bygga upp i vårt samhälle.

Det hela började med att enstaka individer gick samman och gav varandra ett löfte, det löftet måste vi nu allesammans ge varandra igen och kämpa för. Vi vet inte vad konsekvenserna av denna utredning blir men vi vill redan nu visa att vi tillsammans är starka och inte tolererar ett hot mot vår strejkrätt.

LÄS ÄVEN: Strejklagstiftningen skapade förvirring på förbundsmötet

Vid en presskonferens tisdag 5 juni kunde vi se representanter för LO, TCO, Saco och Svenskt näringsliv där de tillsammans samlats för att föregå regeringens statliga utredning som presenteras 20 juni, genom att presentera en egen överenskommelse.

Vi säger att detta inte kommer stoppa den gräsrotsorganisering som redan finns. Vi säger att detta kommer inte slå sönder den solidaritet som finns mellan arbetstagare i de olika fackförbunden. Vi säger att bland medlemmar så finns fortfarande det fackliga löftet kvar och ger styrka.

Så prata om detta på era arbetsplatser, med era familjer och vänner och era fackliga organisationer. Väck opinion och höj era röster!

Det är våra rättigheter och vår strejkrätt, vi kommer aldrig tolerera inskränkningar mot detta!

Nätverket Försvara strejkrätten Malmö

genom

Linda Lindberg, medlem Kommunal, arbetsplatsombud

Martin Fransén, medlem Akademikerförbundet SSR, skyddsombud

Ania Zorkrot, medlem IF Metall

Peter Persson, medlem Kommunal

Andrina Eriksson, medlem Teaterförbundet

Cecilia Kyle, medlem IF Metall

Sebastian Cramér, medlem IF Metall

Joel Högberg, medlem IF Metall