• Foto: Rasmus Karlsson

  • Foto: Rasmus Karlsson

När Kajbron rasade förra sommaren skadades flera byggarbetare svårt. Men enligt facktidningen Byggnadsarbetaren har den polska arbetsgivaren inte informerat de utländska arbetarna om möjligheten att söka ersättning från det polska företaget för sina skador – något som kan vara ett avtalsbrott, vilket det svenska fackförbundet Byggnads ser allvarligt på.

Det är tidningen Byggnadsarbetaren som varit i kontakt med tre av de polska arbetarna som var med i den omfattande olyckan förra sommaren.

Tolv personer skadades, varav sex stycken allvarligt, när broformen som höll på att gjutas över järnvägsspåret kollapsade.

Renoveringen av Kajbron utfördes av Skanska, men där flera underentreprenörer anställts. Däribland det polska företag som flera av polacker vid bygget i Ludvika var anställda av.

LÄS ÄVEN: Fem dödsolyckor redan under 2018

Kim Söderström Byggnads.
Foto: Eric Salomonsson

Fackförbundet Byggnads har tidigare varit kritisk till det ansvar som svenska entreprenörer tycks avsäga sig när utländska underentreprenörer anställts vid bygget.

– Man kan tycka att de svenska företagarna kanske ska ta ett större ansvar och anställa arbetarna direkt istället för via utländska företag, säger Byggnads GävleDalas ordförande Kim Söderström till Dala-Demokraten.

De utländska arbetarna vid brobygget var inte med i facket, men redan år 2014 så tecknade det polska företaget de arbetade åt ett hängavtal med fackförbundet Byggnads. Det betyder att den polska entreprenören ändå har vissa skyldigheter och ska följa överenskommelser inom branschen.

Till exempel har arbetarna rätt att söka kompensation från AFA Försäkring.

Men, enligt facktidningen Byggnadsarbetarens granskning, så har den polska arbetsgivaren inte betalat in avgifter till försäkringen – något som kan vara ett avtalsbrott.

LÄS ÄVEN: Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolyckor

Trots den uteblivna betalningen så har dock de anställda rätt att kräva ersättning i efterhand av den polska entreprenören.

Fast det är något som den polska arbetsgivaren inte heller tycks ha informerat de anställda polackerna om, menar arbetarna som tidningen Byggnadsarbetaren träffat.

– Ingen har ringt för att fråga hur jag mår eller om jag behöver något. Det har varit fruktansvärt att gå hemma med skadorna efter olyckan, säger en av de polska arbetarna till Byggnadsarbetaren.

Foto: Rasmus Karlsson

Men när ett hängavtal skrivs, så har också fackföreningen ett ansvar att informera de anställda om ersättningen och rättigheterna.

Fast Byggnads distriktsordförande Kim Söderström vill inte säga att de brustit i sina rutiner.

– Jag skulle inte vilja påstå det. Det ligger alltid på arbetsgivarens ansvar. Naturligtvis försöker vi få träffa arbetarna när avtal tecknas, men eftersom detta avtal är tecknat med Byggnads Stockholm/Gotland år 2014 så vet jag inte om det fanns någon byggnadsmedlem på det polska företaget som man kunde prata med, säger Kim Söderström till Dala-Demokraten.

Det finns dock ibland svårigheter med att ta kontakt med de utländska arbetarna, förklarar Kim Söderström.

LÄS ÄVEN: Många fallolyckor på bygge i Luleå

Däremot anser han att det är Skanskas ansvar och helst ser facket att byggföretaget ersätter byggarbetarna som skadats.

Utredningen om vad som orsakade olyckan pågår än, samtidigt som Skanska menar att de vidtagit åtgärder efter händelsen och skärpt rutinerna för att förebygga att något liknande sker igen.

Fackförbundet inväntar just nu utredningen, menar Kim Söderström.

– Just nu så följer vi det här ärendet. Jag pratar med de som varit inblandade i raset och de som arbetade runt omkring och sen väntar vi på att Arbetsmiljöverket utredningen blir klar.

Byggnadsarbetaren uppger att de sökt de polska företaget för en kommentar, vilket även Dala-Demokraten gjort, men utan att lyckas.

Sofie Lind
sofie.lind@mittmedia.se