• Per Magnus Faleke, skyddsombud för SEF i Skåne och Blekinge. Foto: Anna Norling

Mannen blev allt mer uppjagad. Han var rejält förbannad, på politikerna, på samhället, på sin före detta flickvän. Talet blev osammanhängande. Ovanpå köksbordet låg en stor kökskniv. Per Magnus Faleke låg på alla fyra med ryggen mot mannen och installerade en spisvakt på spisen i mannens bostad.

Situationen började bli riktigt obehaglig, PM Faleke hade svårt att tänka bort den stora kniven på bordet.

– Jag försökte vara lugn. Hålla med mannen i allt han sa, och bli klar så snabbt som möjligt, berättar PM Faleke.

Efter situationen hos den förvirrade mannen kontaktade PM Faleke sin arbetsgivare, och det blev beslutat om nya rutiner för installationer hos den grupp psykiskt sjuka som företaget var kontrakterade för att installera hjälpmedel hos.

Hädanefter skulle de alltid arbeta två och två, och vid de tillfällen när det inte var möjligt skulle det räcka med en signal till närmaste kollega för att denne skulle släppa allt och ta sig till den kollega som larmat.

LÄS ÄVEN: Hot och våld på arbetsplatsen – oroande vanligt

Det här är en händelse som i dag har några år på nacken, men det finns många vittnesmål från hantverkare som varit med om hotfulla situationer i sin yrkesutövning, det gäller inte minst elektriker.

Serviceelektriker arbetar ofta ensamma i människors hem, det är samtidigt ett yrke där det ofta krävs att strömmen stängs av under arbetets gång, något som kan vara gnistan som får en instabil kund att bli hotfull.

Per Magnus Faleke, eller PM som han kallas, har i sin roll som regionalt skyddsombud för Elektrikerförbundet i Skåne och Blekinge varit med om att ta fram flera riskanalyser för att förebygga hot och våld i arbetslivet. Det är riskanalyser som slår fast att de anställda inte ska åka ut ensamma till vissa kunder, eller att väktare ska hyras in vid vissa tillfällen.

Ett exempel där P-M och hans kollegor alltid arbetade två och två gällde en särskild adress i södra Sverige. En källare där det ofta tog sig in människor som inte skulle vara där.

– Det var efter jag pratat med fastighetsbolagets personal som berättat att de alltid gick tre tillsammans, en som utförde jobbet och två som vaktade, som jag krävde att vi minst skulle vara två. Fastighetsbolaget har sedan dess genomfört ett antal åtgärder för att få bort riskerna med obehöriga i källaren.

P-M Faleke berättar om en händelse som inträffade för en tid sedan. En serviceelektriker var på ett företagshotell för att utföra installationer. Fastighetsägaren hade gett honom nycklar och tillåtelse att röra sig i lokalerna och även att använda toaletterna.

LÄS ÄVEN: Många skyddsombud hotas visar LO:s rapport

När serviceelektrikern var i en av lokalerna och jobbade, så frågade han receptionisten om han fick använda toaletten på vilket hon svarade jakande. Men när serviceelektrikern letade efter toaletten stötte han ihop med en man som blev mycket hotfull och tydligt visade att han inte ville ha honom där. Det var ett av landets kriminella mc-gäng som hade hyrt in sig i lokalerna, och de var milt sagt inte glada över att serviceelektrikern rörde sig i deras lokal.

– Det där företaget blev utkastat från lokalerna sen. Fastighetsägaren agerade direkt när serviceelektrikern berättade vad som hänt, och sa att ”det här är inte acceptabelt”. Så gänget fick söka sig nya lokaler.

En annan hotfull situation där PM har agerat i sin roll som skyddsombud handlar om ett flyktingboende där den utsände brandlarmsteknikern omringades av upprörda hyresgäster när han skulle laga ett brandlarm. PM krävde att väktare skulle hyras in vid nästa arbete på boendet.

– Arbetsgivaren ifrågasatte först om det verkligen var så hotfullt. Men jag sa att det är väl ingenting att diskutera. Det är väl bara att ta med väktare så det inte händer någonting. Det är bättre att förebygga än att vara efterklok, och det höll arbetsgivaren med om.

Det här att bli hotad på jobbet är dock inget nytt samhällsfenomen. Första gången PM Faleke utsattes var redan som lärling i mitten på 1990-talet i Stockholm.

– Jag hade stängt av strömmen, och mannen som bodde i huset blev galen. Han stod och skrek mig rakt i ansiktet.

LÄS ÄVEN: Utförde eljobb i lägenhet – hotades med tillhygge

I sin roll som skyddsombud har det även hänt att P-M blivit hotad till livet. En gång var det när han var ute för att göra en skyddsrond på ett bygge i Skåne.

– Byggbasen skulle kasta ut mig över stängslet, men då sa jag att jag skulle ringa polisen. Så han lugnade ned sig, säger PM Faleke och fortsätter:

– Som skyddsombud har jag ett ansvar att jobba för att mina kollegor skall kunna jobba säkert. Händer det något måste man ta upp det med alla kollegor. Det var därför jag reagerade ganska så ordentligt när vi hade situationen på flyktingboendet. I den här situationen ska arbetet utföras tillsammans med väktare, det är inget snack om saken.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


PM Falekes råd i hotfulla situationer:

→ Säg aldrig till en uppjagad person att han ska lugna sig, det blir som att hälla bensin på en brasa.

→ Ha en god dialog med kunden. Stäng inte av strömmen utan att du har berättat om det innan.

→ Var beredd på att allting kan hända. Den som är hur trevlig och snäll som helst kan vara drogpåverkad och snedtända. Och då kan det bli helt annorlunda premisser man arbetar under. Det är bättre att lämna allt och fly från en hotfull situation som man inte kan hantera än att kanske råka illa ut. Vi har alla rätt att få komma hem hela från jobbet.

Råd till arbetsgivare:

→ Det är bättre att tänka efter före än efter. Och om något skulle hända, agera direkt. Tänk inte ”jaha, hur mycket kommer det här att kosta då?” Tänk på personalen, för utan dem tjänar företaget inga pengar.