Facket på Sommarjobbet
Nu är kampanjen Facket på sommarjobbet slut för denna gång. Cirka 27 000 personer i hela Sverige fick ett samtal under kampanjen.
Själva kampanjen är en tvärfacklig informationskampanj där alla fackförbund tillsammans i hela landet är ute på uppsökeri. Man letar främst efter sommarjobbare för att informera om deras rättigheter på arbetsmarknaden, något de kanske inte alltid har koll på. De får kort information och behöver de hjälp eller har några frågor så kan de alltid vända sig till Fackets hjälptelefon.
I Stockholm kördes kampanjen under fem veckor. Där var El-ettan representerade av Henrik Hedman, Elin Fagerlind och Claes Thim.
– En väldigt rolig och givande erfarenhet där man får chansen att se hur de fungerar i andra branscher, något som vi inte kanske alltid stöter på. Bara i Stockholm genomfördes över 4 000 samtal, säger Elin Fagerlind.
Många ungdomar har hyfsad bra koll på vad som gäller och har bra chefer. Tyvärr stöter man på dem som inte har lika stor koll och i en del fall blir lurade och utnyttjade av sin arbetsgivare.
Ett exempel var en 14-årig kille som stod helt ensam i en kiosk och arbetade. Han hade 9-timmars pass utan möjlighet till varken rast eller lunch. En annan tjej, som var 17 år, stod och sålde jordgubbar och hon visste inte vem hennes arbetsgivare var. Det var en man som kom ut då och då för att ge henne pengar i handen. Båda två saknade även anställningsbevis och inget kollektivavtal på arbetsplatsen.
Alla fick såklart numret till Fackets hjälptelefon, dit dem kan vända sig för mer hjälp. Det vi kommer ta med oss är att jobba ännu bättre med skolinformationen. För det var många som vi träffade som fått facklig information i skolan och hade koll på vad som gällde. De som inte fått någon information i skolan hade ofta inte heller någon bra koll.
Claes Thim