Bättre information ska stoppa hemmafixare
Elmaterial finns att köpa i snart vilken kiosk som helst, men ges tillräcklig information till köparen om vad hen får och inte får göra för elarbeten i hemmet? Nej, menar Elsäkerhetsverket, som undersökt frågan på regeringens uppdrag.
I sin rapport till regeringen menar Elsäkerhetsverket att det i dag finns en felaktig bild av att elinstallationsarbete är enkelt och ofarligt samt att det finns brister i förståelsen för regelverket. Dålig eller svårförståelig information hos de som säljer helt enkelt.
– Vi ser tydligt att vi behöver ta ett helhetsgrepp om det obehöriga elinstallationsarbetet och vi måste börja med att synliggöra alla risker med el, säger Kim Reenaas avdelningschef produkt på Elsäkerhetsverket och projektledare för regeringsuppdraget.
Undersökningen är omfattande och visar att i 3 av 10 hushåll finns installationer gjorda av obehöriga; Allt från kabeldragning och installation av dosor till nya apparater och uttag.
– Bostadsägaren är ansvarig för både sin elanläggning och för sina handlingar. Jag tror inte att man förstår omfattningen av ansvaret och vad obehörigt elinstallationsarbete kan leda till i relationen till försäkringsbolag, vid försäljning eller om någon skadar sig i huset, säger Kim Reenaas.
Elsäkerhetsverket tror inte på ett nytt regelverk mot tillverkarna, menar Kim Reenaas, utan befintliga lagar är bra.
– Vi tror på att jobba med de regler vi har, men vi behöver höja medvetandegraden.
LÄS ÄVEN: Elektrikerna lanserade ’Trygga eljobb’
I sin rapport till regeringen föreslås att en handlingsplan tas fram i samverkan med elinstallationsföretagen, återförsäljarna, försäkringsbolag, ekonomiska aktörer och konsumentorganisationer.
– Om farliga elarbeten ska kunna minska måste det finnas information som är korrekt, tillgänglig och begriplig hos de som säljer elinstallationsmaterial. Vi kan inte skydda konsumenten från sig själv, men vi kan se till att konsumenten är medveten om konsekvenserna av sina val.
Regeringen ska nu ta ställning till hur arbetet ska gå vidare.
– Det är ett väldigt långsiktigt arbete vi har gjort nedslag i, säger Kim Reenaas.
Jan-Erik Johansson