173 elektriker blev av med 1,7 miljoner
När Skanska flyttade en sammanslagning av olika bolag inom koncernen två månader framåt, förlorade 173 medlemmar i Elektrikerförbundet sammanlagt 1,7 miljoner kronor i pensionsinbetalningar.
Skanska vägrar kompensera elektrikerna, likaså Assemblin som är nya ägare.
– Gör man ett misstag så rättar man väl till det. Det verkar som man haft två olika agendor. Tycker det är för jävligt för en så liten summa i ett stort företag, säger Mikael Jander.
Den 27 oktober 2014 satt elektrikern och klubbordföranden Mikael Jander tillsammans med andra fackliga representanter på ett möte med ledningen för Skanska installation, Skanska installation el och Skanska installation vent. Företaget planerade en fusion mellan de tre bolagen, som skulle ske vid nyåret 2014-2015.
– Det var utifrån att det skulle bli lättare för företaget gentemot kunderna. Och det är klart att vi ställer upp på det. Det hade ju varit på tal tidigare, säger Mikael Jander, som då var klubbordförande på Skanska installation i Malmö.
Från fackligt håll ställde man vid mötet i oktober 2014 frågan om det kan betyda några ekonomiska effekter för de anställda.
”Nej, inte alls”, sa företagsledningen. Vi skulle inte bli drabbade på något sätt, berättar Mikael.
LÄS ÄVEN:Skanska: ”Vi har följt avtalets regler”
Mikael Jander och hans kollegor såg därmed inga problem med fusioneringen. Från mötet finns ett protokoll, där det är noterat att facket inte har något att invända mot planerna. Däremot finns inget datum för fusioneringen i själva protokollet.
– Man var väldigt tydlig att det skulle ske vid årsskiftet.
Sen går det tre veckor. Den 19 november 2014 har företaget plötsligt kommit fram till att man av någon anledning inte hinner med allt innan nyåret. Fusionen förskjuts två månader framåt.
En bagatell kan tyckas, men inte för de elektriker, som förlorar massor av pensionspengar.
– Det är ju konstigt att när vi ställer upp så är det vi som får betala kostnaderna. De borde ha återkommit. Gör man ett misstag så rättar man väl till det.
LÄS ÄVEN:Anklagar Skanska: ”Arbetsgivarna har gjort det med uppsåt”
LÄS MERA:Assemblin: ”Vi kan inte agera retroaktivt”
Mikael har jobbat på Skanska över 30 år och jobbar mycket fackligt. Efter det känner han sig oerhört besviken.
– På nåt känns det som att man räknat på detta. Annars skulle man ha rättat till sitt misstag. Man måste utgå från vad de säger. Jag har aldrig varit med om något liknande. De har alltid rättat till det om man gjort fel. Och då känns det som att de haft en agenda vad man sagt till oss och en annan agenda för att göra vinst.
Exakt hur mycket de enskilda elektrikerna förlorade på den försenade fusionen, har varit oklart tills Assemblin nyligen kunde presentera exakta siffror. 173 elektriker förlorar var för sig mellan 200 och 29 500 i inbetalade pensionspengar. Totalt är det 1,7 miljoner kronor i missade pensionsinbetalningar.
De som är drabbade och har berörts av de minskade pensionsbetalningarna, är samtliga elektriker i Stockholm och Malmö och en del av elektrikerna i Helsingborg.
Centralt mellan LO och Svenskt näringsliv, SN, finns ett avtal om att 4,5 procent av lönen avsätts till pension.
Detta gäller för lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp på ett år.
2015 var inkomstbasbeloppet 58 100 kronor. 7,5 basbelopp blir då 435 750 kronor. Med en årslön över denna summa, ska företaget enligt avtalet mellan LO och SN, betala in 30 procent till pensionen.
Det kallas turbopension.
Många av elektrikerna på Skanska installation jobbar på ackord, och i storstäderna ligger ackordsförtjänsten högt. Många av elektrikerna kommer över gränsen för turbopension.
Skanska installation bryter inte mot avtalet mellan LO och Svenskt näringsliv. Inte heller Assemblin som fick den här frågan i knät när man köpte Skanska installation.
– De (LO och Svenskt näringsliv) har inte räknat med att företagen ska kunna göra sånt här. Men vi anser att det fanns ett moraliskt ansvar att betala, säger Mikael Jander.
Nån gång under 2015 upptäcker enskilda medlemmar att det inte står rätt till med inbetalningarna. Elektrikerförbundet har därefter försökt få företaget att rätta till inbetalningarna. Utan framgång.
Från Elektrikerförbundet central har man under flera år drivit frågan att avsättningen till pensionen ska göras varje månad och inte beräknat på årsinkomsten. Den konstruktionen har tjänstemannafacken sen tidigare.
– Vi har drivit att det ska bli månadsberäkning i stället för årsberäkning. Det ska vi fortsätta göra. Regelverket har en inlåsningseffekt som är betydligt starkare än Las, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.
I fallet Skanska installation får årsberäkningen kontra månadsberäkningen en konkret innebörd. Som det säkert betyder för alla anställda som jobbar i företag som byter ägare eller fusioneras under året.
I juli 2016 köper Assemblin hela Skanska Installation och det integreras som en del i Assemblin. Därmed övergår Elektrikernas krav från Skanska Installation till Assemblin. I snart ett år har nu parterna mötts för att hitta en lösning. Elektrikerförbundets företrädare har varit optimistiska, och hoppats på någon form av lösning. Men nyligen kom ett besked om att Assemblin inte tänker betala pengarna. Däremot ska Assemblin inte agera som Skanska gjort.
– Det vi åstadkommit är att vi via ett avtal skyddat de anställda från Skanska för att samma sak skall kunna hända på Assemblin, nu när man skall slå samman Assemblin Installation med Assemblin El, säger Michael Clysén som förhandlat för Elektrikerförbundet.
Pensionsavtalet
Avtalspensionen bygger på ett avtal mellan LO och SAF från 1996. Från den dag du fyller 25 år ska arbetsgivaren betala in 4,5 procent på lönen beräknat per år. Till detta finns det avtal om pensionsinbetalningar på fackförbundsnivå. För de olika Elektrikeravtalen gäller sen tidigare ytterligare 1 procents inbetalning. I senaste avtalet utökades det till att bli 1,5 procent från 2019.
Som en del av avtalet mellan LO och Svenskt näringsliv finns en så kallad ”Turbopension”. Den innebär att de inkomster över 7,5 basbelopp som den enskilde har, så betalas 30 procent in till pension. En ansenlig ökning med andra ord.
För elektriker som jobbar på ackord är det inte ovanligt, speciellt i storstäderna, att man kommer över ”turbogränsen”. Elektrikerförbundet har i flera avtalsrörelser krävt att det ska beräknas per månad i stället för på årsbasis, i och med deras i vissa fall ojämna löner.
För avtalet mellan LO och Svenskt näringsliv beräknas inkomsterna på årsbasis, medan det för tjänstemän i ett avtal mellan Svenskt näringsliv och TCO beräknas per månad.
Prisbasbeloppet räknas normal upp med index. För 2017 är det 61 500 kronor.
Per Eklund
per.eklund@daladem.se