Lex Laval på väg bort
Regeringen föreslår nu att den så kallade lex Laval rivs upp.
– Konkurrensen mellan företagen ska bygga på kompetens, inte sänkta löner eller usla arbetsförhållanden, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Från byggsektorn, är arbetsgivarna försiktigt positiva till lagförslaget.
Lex Laval fick sitt namn efter striden i Vaxholm huruvida svenska fackliga organisationer har rätt att kräva kollektivavtal av utländska företag som jobbar i Sverige. Konflikten handlade också om rätten att ta till konfliktåtgärder för att få till svenska kollektivavtal. Byggnads och Elektrikerna tog strid för svenska kollektivavtal hos det lettiska byföretaget Laval som byggde en skola i Vaxholm.
Facken förlorade den striden, fick betala böter, och en lag tillkom 2010, där det finns ett undantag för om företagen kan visa att det finns kollektivavtal i hemlandet. Svenska fack kan heller inte ta till stridsåtgärder.
Därefter har man från svenskt fackligt håll krävt att lagen ska förändras. De har också fått stöd från den internationella arbetsorganisationen ILO, som krävt att lex Laval skulle rivas upp.
I det förslag som regeringen nu lägger så kan facken kräva svenska avtal men i vissa fall bara miniminivåer. Det är EU-regler som styr att det kan begränsas till minimilön. Med det nya förslaget ska också facken kunna ta till stridsåtgärder.
– Kollektivavtalens ställning ska stärkas. Fackförbund ska kunna kräva svenska kollektivavtal, ytterst med stöd av strid av stridsåtgärder, säger man från regeringshåll.
Propositionen från regeringen som skulle ta bort de gamla lex Laval-lagarna handlar om ”Nya utstationeringsregler”.
Utstationeringsregler handlar om regelverk för medborgare i EU som arbetar i annat land.
Nu ska lagförslaget tröskas genom riksdagen. Lagrådet ska ge sin syn om rättsfrågor, frågan ska upp i utskottsbehandling innan det kan röstas om i riksdagen.
Allianspartierna är emot att undantagsregeln tas bort och kommer troligen att rösta emot. Sverigedemokraterna har ännu inte sagt hur de ska rösta. Men tidigare har de sagt att om propositionen stämmer överens med den debattartikel som ministern skrev i december, så röstar de för den nya lagen.
Från arbetsgivarhåll i byggbranschen har man uttalat ett visst stöd till lagförslaget.
– Jag är försiktigt positiv. I och med att vi och Byggnads har träffat en ny överenskommelse i dagarna om lägstalönerna tycker jag att propositionen som nu läggs fram om nya regler för utstationering är ett steg i rätt riktning”, säger Mats Åkerlind, vice vd på Sveriges Byggindustrier, till tidningen Byggindustrin.
Sveriges byggindustrier och Byggnads är överens om en minimilön på 165.50 i timmen som troligen skulle bli den lägstalön som utländska byggnadsarbetare i så fall skulle jobba under om lagen går igenom.
Däremot är Svenskt näringsliv kritiska till lagförslaget.
– Om vi ska kunna komma till rätta med bostadsbristen är det direkt kontraproduktivt att genomföra de här ändringarna, säger Niklas Beckman arbetsrättsjurist på Svenskt näringsliv till den egna webbsidan.
Per Eklund
per.eklund@daladem.se