Per Eklund. Bild: Tomas Nyberg


Häromveckan såg jag på Uppdrags granskning. Det handlade om Christian Wikström, en ung byggnadsarbetare från Färila i Hälsingland och hur han förolyckades vid ett ras på bygget av Vattenfalls nya huvudkontor i Solna.
Peab som huvudentreprenör visste om att det fanns brister.

De visste om att besiktningsmannen vägrat besiktiga trapporna. Men det var viktigare att hålla den allt för hårda tidsplaneringen än att säkra arbetsmiljön.

LÄS ÄVEN: Föll genom tak – utredningen om dödsolyckan läggs ned

Granskningen visar att det behövs en förändrad lagstiftning vad gäller ansvaret för huvudentreprenören. Det är en fråga som facken som har medlemmar vid byggen ofta uppmärksammat. Titta gärna på programmet på svtplay om ni inte redan sett det.

Att sen utredningar om misstänkta arbetsmiljöbrott verkar vara lågt prioriterade är en annan sida av problem. Människors liv ute på arbetsplatserna verkar lågt värderade.
Enligt Sveriges radio visar siffror på att den genomsnittliga utredningstiden för misstänkta arbetsmiljöbrott med dödlig utgång, har fördubblats mellan 2012 och 2016. Från ett halvår till ett år.

LÄS ÄVEN: Praktikantens lunga punkterades – PEAB får betala 200 000 kronor

I Luleå tingsrätt inleddes för en tid sedan rättegången om ansvaret för en kalkugnsolycka på SSAB i Luleå för fem år sedan. En person dog och en person fick mycket svåra brännskador. Där tog utredningen 4,5 år.

Det ska bli intressant att se hur mycket resurser som läggs på utredningen av dödsolyckan i Tyfors, där två estniska linjearbetare omkom i början av november.

I Uppdrag gransknings reportage sa en av Christian Wikströms kamrater att facket är det sista man går till.

LÄS ÄVEN: Inget åtal efter dödsolyckan i Tyfors

Det är tragiskt att det finns arbetare i dagens Sverige som inte upplever att facket är något att luta sig mot. Det är också tragiskt att den fackliga organisationen inte ses som den självklara stödjepunkten, när det finns problem på arbetsplatsen.

Det finns nog flera fackliga organisationer som bör tänka efter hur de organiserar sitt arbete, så att anställda arbetare ser som en självklarhet att koppla in facket.

Per Eklund
Redaktör

Tummen upp

Ljuset kommer åter.

Tummen ner

Många arbetare i USA som nu känner sig lurade när Trump börjar skära i deras vardag.

Men det var viktigare att hålla den allt för hårda tidsplaneringen än att säkra arbetsmiljön.