Varför ska vi skattebetalare betala lönekostnaderna för privata företag?
Det finns de som envist påstår att arbetslösheten och bristen på arbeten beror på att det är för dyrt att anställa och att om det bara blev billigare så skulle det bli fler arbetstillfällen. Detta menar jag är att tala emot bättre vetande.
Sanningen är den att löneskillnaderna i vårt land inte varit så höga som de är i dag sedan 1930-talet samma med arbetslösheten den är högre en någonsin. Så påståendet om att det skulle vara de höga kostnaderna som orsakar arbetslösheten är inte trovärdigt hur många gånger marknadsliberalerna än påstår detta. Ibland talar de klar språk och säger bland annat att ingångslönerna är för höga.
Ibland är budskapet lite mera försiktigt och då är det arbetsgivaravgifterna som är för höga. Men fakta är att skillnaden på lön och arbetsgivaravgift är obefintlig.
Arbetsgivaravgift är en del av den anställdes lön. För vi vet ju alla vad arbetsgivaravgift är för något? Och vem som betalar när staten sänker den?
”Drygt 21% av arbetsgivaravgifterna är en form av löneväxling där arbetsmarknadens parter gemensamt kommit överens om att en del av lönepotten (löneökning) skall betalas in till statskassan för att täcka delar av de sociala kostnaderna.” (Källa: Wikipedia)
”Ersättning som du betalar arbetsgivaravgift för är normalt förmånsgrundande för mottagaren, det vill säga ligger till grund för beräkningen av mottagarens pension och sjukpenning. Arbetsgivaravgifterna är drygt de löner och förmåner du betalat ut.” (Källa: Skatteverket)
Arbetsgivaravgiften består i själva verket av flera olika avgifter som ger det grundläggande sociala försäkringsskyddet. För 2015 gäller följande om på fördelning:
Ålderspensionsavgift: 10,21 %
Efterlevandepensionsavgift: 1,17 %
Sjukförsäkringsavgift: 4,35 %
Arbetsskadeavgift: 0,30 %
Föräldraförsäkringsavgift: 2,60 %
Arbetsmarknadsavgift: 2,64 %
Allmän löneavgift: 10,15 %
Totalt arbetsgivaravgifter: 31,42 %”
Källa: Skatteverket och Bolagsverket.
Arbetsgivaravgift är alltså lön som arbetsmarknadens parter har förhandlat om som skall betalas direkt in i olika försäkringar och pensioner. Sänker man dessa avgifter så sänker man även lönen för de anställda.
Så vem får då betala när dessa avgifter sänks? Ja det är vi skattebetalare.
Vi får betala företagens lönekostnader medan företagens vinst är deras egen. Finns inte tillräckligt med pengar i föräldraförsäkringen så måste dessa tas från annat håll. Sänks arbetsgivaravgifterna så tar man dessa pengar från kvalitén inom skolan till exempel.
Lön som arbetsgivarna ska betalas ut betalas nu istället med skattepengar.
Den halverade arbetsgivaravgiften för unga som enligt alliansen skulle skapa arbeten för unga, har inneburit att det nu är vi skattebetalare som får betala en del av lönekostnaden för de företag som anställer ungdomarna.
Det är alltså så att vi skattebetalare betalar ut delar av lönen till alla de ungdomar ni ser på Ica och McDonalds.
Dessa stora företag tjänar stora pengar på denna reform som var väldigt dyr för oss skattebetalare. Ska verkligen vi skattebetalare betala en del av lönekostnaderna för företagen? När företagens vinst går till ägaren och inte till oss?
Det är ingen slump att skolorna, sjukhusen och järnvägen blir sämre. Det är en medveten förd politik som på många sätt lyckats genomföra dessa försämringar samtidigt som de givit arbetsgivarna gudomlig status och samtidigt lyckats framställa arbetstagarnas fackliga företrädare som skurkar som ägnar sig åt maffiametoder.
Men det är dags att vakna nu, skattebetalare. Det blir inte flera jobb för att det blir billigare, för då hade de ökade löneskillnaderna redan löst arbetslösheten.
Samhället är något vi människor har skapat. Vill vi ha ett samhälle som är medmänskligt och rättvist där löntagarna får löner som de kan leva på. Ett samhälle där människor inte tvingas sälja sitt arbete så billigt att de behöver flera jobb för att försörja sig.
Eller önskar vi ett samhälle där skattebetalarna får betala lönekostnaderna för privat ägda vinstdrivande aktiebolag? Allt handlar om vilket samhälle vi vill ha?
Nille Thorsell