Elektriker måste få ett eget personalutrymme – oseriösa företag kan dumpa våra villkor
Vi vill väl alla jobba på seriösa arbetsplatser där det är rent, snyggt och trevligt? skriver Jonas Fjellström.
Allt för ofta stöter jag på byggen som ser ut som om det skett ett bombnedslag på insidan.
När man pratar med de som arbetar där så får man ett medhåll om att ”ja här inne är det väldigt stökigt, men vad ska vi göra? Det finns ju ingen plats att ha våra saker på.”
Vilket stämmer, ofta ska det byggas på liten yta mitt inne i stan där kommunen inte tillåter uppställning utav vare sig materialcontainrar eller personalbodar.
På ett bygge jag besökte hade BAS-U sitt platskontor inne på bygget, så att samtidigt som BAS-U satt i ett möte kunde en montör komma in och borra upp en armaturskena i taket, ”allt lugnt vi har en tidsplan att följa.”
I ett annat hörn stod en elektriker och kapade en fönsterbänkskanal.
Personalutrymmena var även de inne på bygget. Inte okej.
Fick utgå från företaget
På frågan om varför det blivit så här svarade man att det är kommunen som inte gett tillåtelse till en etablering.
Resultatet blev att elektrikerna på det bygget fick utgå från företaget, då avtalet om personalutrymmen inte kunde upprätthållas.
Vi ska ju ha tillgång till ett separat utrymme utanför byggarbetsplatsen med plats för ombyte, matbod, varmt rinnande vatten och toaletter.
Detta bygge är dock inte alls på något sätt unikt. Man kan tro att det bara är små byggföretag som håller på så här, men verkligheten ser annorlunda ut.
Det problematiska är att vi har beställare som sätter datum att mellan 1 december och 31 december ska detta bygge pågå och vara klart.
Byggaren får kontraktet, utser en BAS-U som får i uppdrag att ordna fram personalutrymmen och dylikt, sätter sig då kommunen på tvären så blir det kämpigt för BAS-U som kanske inte är så varm i kläderna.
Byråkrati tar tid och Sverige är ett byråkratiskt land samtidigt som beställaren står i bakgrunden och stampar, jobbet ska bli gjort, inom tidsplan.
Inga krav på kollektivavtal
En annan aspekt är att när jobben ligger ute för anbud så ställs inga krav på kollektivavtal, vilket gör att oseriösa företag kan dumpa priserna rejält då de inte behöver ta hänsyn till sådant som löner, resor eller personalutrymmen.
För att då företagen med kollektivavtal ska kunna vara med och buda om jobben måste de sänka sig till de oseriösas nivå för att få jobben.
Här behöver Byggföretagen och Installatörsföretagen gå in och sätta ned foten tillsammans med Byggnads och SEF, i stället för att vid varje avtalsrörelse yrka för försämringar.
Vi vill väl alla jobba på seriösa arbetsplatser där det är rent, snyggt och trevligt?
Komplext problem
Det är ett komplext problem och det vi kan göra tillsammans med rörmokare och snickare är att börja ställa krav på att det som redan finns skrivet följs.
Bodavtalet är ju faktiskt Byggnads avtal som vi har inskrivet i vårt installationsavtal som bilaga 5.
Vi kan också berätta för våra kamrater som är lite osäkra på vad som gäller om vilka regler som finns skrivna inom branschen.
Jag vet att det går, jag har jobbat på byggen där infrastrukturen fungerat suveränt och det är byggen jag positivt tar med mig i ryggsäcken.