Det var under ett rutinmässigt arbetsplatsbesök hos ett företag i Skåne som PM Faleke bockade av olika arbetsmiljöfrågor med arbetsgivaren.

En fråga handlade om företagshälsovården.

– Chefen svarade att han inte hade någon aning om att han var tvungen att ha företagshälsovård och jag sa att det var krav på det. Då svarade han att ”sånt håller vi inte på med här. Då lägger jag ned företaget i stället”.

På firman fanns två anställda, men ingen av de båda ville driva något ärende mot arbetsgivaren.

– De brydde sig inte om det, förklarar PM Faleke.

Företag följer inte avtal

Han och Roger Persson, även han regionalt skyddsombud, träffar tidningen under en konferens för regionala skyddsombud i Helsingborg.

De båda lyfter det faktum att de företag som inte följer avtalet genom att till exempel inte betala för företagshälsovård för sina anställda snedvrider konkurrensen bland företagen.

– Sådana här företag kan dumpa priserna jämfört med andra företag i området, eftersom de inte har lika höga personalkostnader som övriga företag, säger PM Faleke.

Både PM Faleke och Roger Persson var med under Bygghälsans tid.

– När Bygghälsan försvann så försvann ju nästan allt ett tag. Sedan kom det något nytt, men Bygghälsan var ju mycket bättre, säger Roger Persson.

– Det vi fick i stället för Bygghälsan saknade många undersökningar som vi hade tidigare, säger PM Faleke.

Vibrationsskador och hörsel

De lyfter sådant som nackundersökningar, vibrationsskador, hörsel och spirometri.

– När man tänker på hur mycket damm vi utsätts för på jobbet så bör vi ha tillgång till spirometri, säger PM Faleke.

– Många företag erbjuder spirometri om vi begär det, men då har vi ju inget att jämföra med från tidigare undersökningar, säger Roger Persson.

När det handlar om vibrationer drabbas många elektriker av karpaltunnelsyndrom. PM Faleke är ett levande bevis på det, han har opererat båda händerna.

Kvalité hänger samman med pengar

Han och Roger Persson är eniga om att kvaliteten på dagens företagshälsovård hänger samman med hur mycket företagen betalar.

Att det går upp och ned, beroende på vilket avtal företaget tecknat med företagshälsovården.

De berättar även att det finns företag som gör mer än de måste, där anställda får fler hälsokontroller desto äldre de blir. Som vartannat år istället för som i avtalet vart tredje.

– Det finns också anställda som har företagshälsovård, men som glömmer bort att gå dit. Då får företaget betala tusenlappar för ett uteblivet besök och det är ju också helt värdelöst, säger PM Faleke.

Delta i Elektrikerns enkät!

Installationsavtalet

Ur bilaga 12, arbetsmiljöavtal för Elteknikbranschen:

§ 3 Företagshälsovård
Varje företag ska tillhandahålla företagshälsovård av god kvalitet och som bedrivs enligt beprövade och vetenskapliga metoder.

3a Hälsoundersökning
Hälsoundersökning ska erbjudas minst var tredje år, och vid behov innefatta individuell åtgärdsplan. Med hälsoundersökning avses t.ex. medicinsk undersökning eller upprättande av hälsoprofil med konditionstest. Även nyanställda ska erbjudas hälsoundersökning enligt företagets normala planering. Resultatet av hälsoundersökningar på gruppnivå och eventuella åtgärdsförslag ska rapporteras till arbetsgivaren.

Anmärkning: arbetsgivare och enskild arbetstagare kan i motsvarande omfattning överenskomma om andra sjuk- och hälsovårdsinsatser än hälsoundersökningar.

Kraftverksavtalet

Ur bilaga 5 – Arbetsmiljöavtal:

5§ Företagshälsovård

Parterna är överens om att de anställda skall ha tillgång till företagshälsovård.