Sedan byggbranschens egen företagshälsovård Bygghälsan lades ner 1993 väljer de flesta företag i dag fritt vilka tjänster de vill köpa in på den privata marknaden.

Därför ser det väldigt olika ut vilken typ av företagshälsovård som anställda i byggbranschen erbjuds.

Elektrikerförbundet har varit med i forskningsprojektet ”Att installera hälsa”, där några välfungerande samarbeten mellan företagshälsor och små installationsföretag undersöktes närmare.

Efteråt presenterades en inspirationsskrift med tips om vad som gör att samarbetet blir lyckat. (Se faktaruta)

En sak som småföretagen pekade ut var betydelsen av en personlig kontakt på deras företagshälsa.

– Det var viktigt att man byggde upp förtroende och tillit till varandra och att det var relevanta tjänster, som anpassades efter vad man behövde från det lilla företagets sida, säger Maria Johansson, biträdande lektor vid Luleå tekniska universitet, som forskat om företagshälsovård i flera projekt.

Geografisk närhet

Geografisk närhet pekade flera också ut som en framgångsfaktor.

För det är stora skillnader i tillgången till företagshälsovård mellan tätort och glesbygd. Sämst tillgång hade anställda på företagen i Norrlands inland.

– En del kan få resa ganska långt bara för att få en hälsoundersökning, säger Maria Johansson. 

Men i installationsavtalet finns skarpare skrivningar om rätten till företagshälsovård för elektrikerna. De lyftes upp som något positivt i intervjuerna.

– Det resonerades om att det hjälper till, både att forma de tjänster som finns och de som ska skapas, säger Maria Johansson.

Svårare hitta ”sin” företagshälsa

Bygghälsan erbjöd på sin tid en bredare och mer koncentrerad kompetens specifikt om byggbranschen.

Därför blev forskarna nyfikna på vilka behov byggbranschen har när företagen själva köper in tjänsterna i stället för att alla skickas till Bygghälsan. Den studien blev klar 2019.

Det visade sig att flera av byggföretagen tyckte att det har blivit svårare att hitta ”sin” företagshälsa när det finns ett flertal att välja mellan som erbjuder tjänster inom olika branscher.

– De tyckte att det krävs att man lägger ner mycket tid på efterforskning för att hitta en företagshälsa som man trivs med. Tidigare var det ju bara en aktör, säger Maria Johansson.

”Förstod inte arbetssituationen”

Visserligen talade många företag och skyddsombud varmt om Bygghälsan.

– Men det var inte så många som tyckte att Bygghälsan skulle återuppstå i samma form. Det fanns fördelar med nuvarande sätt också tyckte de, säger Maria Johansson och fortsätter:

– Men både de som var nöjda med dagens system och de som var mindre nöjda upplevde att dagens företagshälsovård inte riktigt förstod arbetssituationen ute på byggarbetsplatserna och hur den påverkar kroppar och hälsa, säger hon.

Delta i Elektrikerns enkät!

Framgångsfaktorer för lyckat samarbete mellan det lilla installationsföretaget och företagshälsan:

Personlig kontakt

  • Långvariga relationer
  • Lättillgänglighet
  • Geografisk närhet
  • Att företagshälsan har kännedom om företaget
  • Företagsanpassade avtal
  • Branschanpassade tjänster

    Källa: Inspirationsskriften ”Framgångsfaktorer – för samarbete mellan små installationsföretag och företagshälsor. Skriften baserar sig på forskningsprojektet Att installera hälsa, som finansierades av Svenska byggbranschens utvecklingsfond och Afa Försäkring, Luleå tekniska universitet.

Skrivningar om företagshälsovård i installationsavtalet

Arbetsmiljöavtal för Elteknikbranschen mellan Elektriska Installatörsorganisationen EIO och Svenska Elektrikerförbundet.

  • § 3 Företagshälsovård 

Varje företag skall tillhandahålla företagshälsovård av god kvalitet och som bedrivs enligt beprövade och vetenskapliga metoder. 

  • 3a Hälsoundersökning 

Hälsoundersökning skall erbjudas minst var tredje år, och vid behov innefatta individuell åtgärdsplan.

Med hälsoundersökning avses till exempel medicinsk undersökning eller upprättande av hälsoprofil med konditionstest.

Även nyanställda ska erbjudas hälsoundersökning enligt företagets normala planering. Resultatet av hälsoundersökningar på gruppnivå och eventuella åtgärdsförslag ska rapporteras till arbetsgivaren. 

Här hittar du en mall för riskbedömning inför företagshälsovård

Rätten till företagshälsovård i kraftverksavtalet

I kraftverksavtalet står bland annat att ”parterna är överens om att de anställda skall ha tillgång till företagshälsovård”. Utformning och inriktning av företagshälsovården preciseras i de enskilda företagen genom riktlinjer, fastställda genom överläggningar i skyddsorganisationen.

Fotnot: Även Thyssenavtalet, Sector Alarmavtalet, Larm- och säkerhetsteknikavtalet, Larm- och säkerhetsavtalet och Elektroskandiaavtalet har företagshälsovård reglerat. Läs mer i ditt kollektivavtal på Elektrikerförbundets hemsida.