– Sensorn mäter rörelser 1 000 gånger i sekunden och detekterar när hjälmen utsatts för farlig G-kraft.

Det säger Nawar Toma på Guardio som lanserar skyddshjälmen Armet PRO. Guardio jobbar med skyddsutrustning för byggsvängen och var först ut med en skyddshjälm med Mips-teknik, (se fotnot).

Nya Armet PRO har försetts med en sensor som kopplas upp via brukarens mobil. Från sin placering nära skallen mäter den hela tiden rörelse i tre dimensioner. Smarta algoritmer tolkar rörelserna och tolkar via en rad parametrar om huvudet utsätts för våld.

– Den kan då larma platschefen, din familj eller ambulansen beroende på vad du ställt in i appen, säger Nawar Toma.

Nawar Toma, Category manager, Guardio.

Hjälmen informerar om platsen, slagets kraft, var på huvudet smällen tagit och även hur personen har rört sig efteråt; Information som läkare och ambulanspersonal kan spela upp och få hjälp att utläsa skadans omfattning och  vårdbehov.

Falsklarm då?

– Hjälmen beter sig olika med eller utan massa, alltså huvud, i. Därför skiljer algoritmerna på en smäll eller om du tappar den på marken. Du har också en ställbar funktion där larmet fördröjs 15-30 sekunder för att undvika falsklarm.

Armet PRO ger också information om du utsätts för smällar som inte kräver akut hjälp, men ändå är kraftiga nog att beakta.

– En del mildare hjärnskador uppfattar man kanske inte och sätter då inte ihop sambandet med illamåendet och den där smällen i huvudet häromdagen, säger Nawar Toma.

Smart hjälm som kan larma.

Hjälmen larmar också om du som ensamarbetare inte kommit ut från ett specifikt område inom ställd tid. Då har dessutom sensorn efterlämnat mobila ”fotspår” som hjälp vid eventuellt sökarbete.

Det går att larma manuellt genom att knacka fyra gånger på hjälmen, om du exempelvis blir liggande med brutet ben.

Sensorn är laddbar och batteriet håller en arbetsvecka.

Hjälmen släpps under 2025.

Fotnot: MIPS, Multi-directional Impact Protection System, är ett svenskt patent och skyddssystem för hjärnan som monteras i hjälmar.