Elutbildning hos Movant granskas efter tips från företag
I Varberg stormar det kring utbildningsföretaget Movant. Såväl kommunen som Skolinspektionen har inlett granskningar.
– Det började med ett tips från ett företag om el-utbildningen på skolan, berättar Henrik Gustavsson, utredare på Skolinspektionen.
Enligt tipset till Skolinspektionen har företaget haft elever som gått el-utbildningen på Movant hos sig, men att det framkommit att eleverna fått betyg i kurser de inte genomfört, samt att praktiska kurser på utbildningen har eleverna suttit hemma och genomfört digitalt.
”Vi har idag inga möjligheter att ha elever från detta utbildningsföretag på grund av att eleven inte har den kompetens som krävs för en elektriker”, avslutas tipset, som Hallands nyheter var först att rapportera om.
Henrik Gustavsson på Skolinspektionen säger att det var efter detta tips som myndigheten beslutade om en utredning av skolan i Varberg.
– När vi jämförde med övriga uppgifter vi har från andra utbildningar inom bland annat Movant så fanns det anledning att titta på den här utbildningen i Varberg.
I slutet av september genomfördes tillsynen. Utredarna från Skolinspektionen besökte skolan och intervjuade såväl elever, lärare som rektorer.
Mer teori än praktik
Vad som framgår av anteckningarna från tillsynen är att det på skolan är mer teori än praktik, och att mycket av utbildningen sker via skärm, digitalt.
Till exempel får eleverna lära sig felsökning digitalt i ett datorprogram.
– Det är en gråzon, om det är praktiskt eller teoretiskt. Det är inte så att eleverna står med ett verktyg i handen, utan man gör det i datorn. Men det behöver inte vara fel, säger Henrik Gustavsson och tillägger:
– Vi har inte riktigt kommit fram till hur vi ska bedöma detta.
Rätt skruvmejsel ger högre betyg
Enligt utredarnas anteckningar ligger kurserna på en enklare nivå, men lärarna säger till utredarna att det går att få högre betyg om eleverna visar ”gott handlag”.
Som exempel ges om eleven väljer rätt skruvmejsel utifrån vilken typ av spår skruven har, men även att ett uppsatt skåp sitter fast som det ska.
Elever som utredarna talar med styrker det som påstås i anmälan från det anonyma företaget: eleverna upplever att de i vissa fall får betyget godkänt, även när de inte kan vissa delar.
Eleverna lyfter även bristen på lärare på skolan.
På utbildningen går 34 elever på 1,5 lärare. En elev säger till utredarna att det är bra att de har varandra, då det är svårt för lärarna att hinna med. Efter att en tidigare lärare slutade i våras har två dagars praktiskt arbete i veckan försvunnit.
”Det har inte med vår ansvariga lärare att göra, hen gör nog så gott hen kan”, säger en elev och tillägger att verksamheten inte ger det eleverna behöver, vilket är fler lärare.
Läromedel från 2005
I samtal med eleverna får utredarna även höra att det i utbildningen används inskannade läromedel från 2005.
För att få mer uppdaterat material får eleverna själva söka information bland annat hos Elsäkerhetsverket. Här bör tilläggas att av lärarna får utredarna ta del av senare läromedel, så sent som från 2015.
Än har inte Skolinspektionen tagit något beslut om el-utbildningen på Movant i Varberg.
– Förhoppningsvis kan vi ge ett beslut före årsskiftet, säger Henrik Gustavsson.
Varberg granskar Movant
Samtidigt har Varbergs kommun påbörjat en egen granskning av Movants utbildningar.
– Det är för att följa upp och säkerställa att man fått rätt utbildning och att man har tillräckligt bra underlag för att betygen ska sitta rätt, säger Christer Allestad, avdelningschef på Varbergs kommun, till Hallands nyheter.
Till Hallands Nyheter meddelar Movant att de välkomnar kommunens utredning.
Men då de inte tagit del av den kritik som ett företag lyft till Skolinspektionen, om att företaget inte kan ta emot praktikanter från Movant på grund av kompetensbrist, kan de inte uttala sig om saken.