I en nyligen publicerad norsk studie har forskarna kunnat visa på att ökad facklig anslutningsgrad leder till betydande förbättringar i företagens produktivitet.

Något som talar rakt emot tidigare vedertagna teorier om att avreglering och svagare fackförbund skapar ökat välstånd.

Samtidigt såg forskarna att fackföreningar tar ut en del av produktiviteten genom högre löner för sina medlemmar, win-win helt enkelt.

Starkare fackförbund gör företagen mer produktiva och medlemmarna kan i sin tur plocka ut högre löner, medan icke-medlemmarna inte såg samma utveckling.

Det värde kan plockas ut

I min förra text skrev jag om hur en arbetsgivare i Sverige i snitt bara behöver betala för 60 procent utav det värdet du skapar genom ditt arbete.

Detta är alltså efter att man räknat med det kapital som krävs för att köpa in råvaror, material, administration, moms, sociala avgifter med mera.

Utrymmet mellan lön och försäljningspris brukar kallas för mervärde eller vinstandel och visar på det värde som arbetsgivaren kan plocka ut från ditt arbete.

Att påverka sin andel av vinsten kan vara svårt.

Det enklaste sättet är att skapa dåliga förutsättningar för företaget, då krymper vinstandelen medan kollektivavtalet skyddar din lön, tills dess att företaget går i konkurs. Detta är en mycket dålig strategi.

Fördelning i ackordssystemet

Ett bättre exempel är vinstdelningssystem. Installationsavtalets ackordssystem har till exempel en fördelning på 75/25.

Du får alltså 75 procent av överskottet, det värde du skapar inom ramen för ackordet, medan företaget får 25 procent.

Det innebär att du får 15 procentenheter mer av värdet som skapas när du mäter ditt arbete, än när du arbetar med tidlön.

Produktiviteten och konkurrenskraften ökar, företaget tjänar mer pengar, du tjänar mer pengar och du får en större del av kakan.

Statlig fördelningspolitik

Ett annat sätt att påverka vinstandelen är genom statlig fördelningspolitik.

Genom att beskatta kapitalinkomster kan staten fördela pengar från till exempel utdelningar och värdetillväxt på kapital till välfärdsystem, försäkringar och investeringar.

På så sätt fördelas pengar från de med de största förmögenheterna till det stora flertalet.

Med tanke på hur låg skatt det är på just kapitalinkomster i dag kanske Sverige borde försöka jämställa beskattningen mellan kapital- och löneinkomster så det blir mer lönsamt att arbeta.  

Medlemskap, framgångsrika företag och starka fackförbund går ju bevisligen hand i hand, och hårt arbete ska löna sig.