Elektrikern Johnny siktar mot VM i flipper – tränar varje dag
Första tävlingen han deltog i vann han. Och det måste ha gett mersmak. För nu lägger Johnny Mårtensson en väldigt stor del av sin fritid på flipper.
– Det gäller att tävla mycket, för att få poäng till världsrankingen, berättar han.
Till vardags arbetar Johnny Mårtensson som elektriker på Bravida i Kalmar. På fritiden är det alltså flipper som gäller. Kollegorna bör ha svårt att missa Johnnys intresse.
– Det är väl det jag pratar om, och jag ska ju alltid iväg på tävling. Är det en större tävling brukar den ske på helgen och då tar jag fredagen ledig, säger han.
Flipperintresset började gry redan när han var barn. Men de spel han spelade då fanns inte fysiskt, utan i datorn. Det första riktiga spelet spelade han på en affär i Kalmar.
– Det var på Tokiga Ture här i Kalmar, en godisaffär, där hade de olika spel. Men det var inte samma som på datorn, utan mycket svårare.
Privatpersoner köpte flipperspelen
När han blev gammal nog att gå på krogen upptäckte han att det fanns flipperspel utställda på olika uteställen.
– Man träffades och drack öl och spelade mot varandra. Det var i början av 2000-talet. Sedan försvann spelen från krogen, i stället köpte privatpersoner spelen.
Den där första tävlingen ägde rum 2016, på andra sidan Ölandsbron. En kompis hade en tid innan frågat om inte Johnny ville följa med till ett roligt ställe där det gick att spela flipper.
– De hade öppet en dag i veckan, måndagar tror jag. Man betalade en slant och så fick man vara där fyra timmar och spela. De hade många flipperspel, kanske 25 stycken, och då kom intresset tillbaka. Jag tyckte att det var så himla kul, det fanns så många olika spel, och man kunde öva och bli bra.
Det här stället hade en månadstävling, och till slut ställde Johnny upp i en. Det gick bra.
– Jag vann, så det var väldigt kul. Den gången hade jag ju ingen press alls, jag var inte nervös heller. Så det var bara kul.
Många legogubbar genom åren
Första pris var en legogubbe. Det här stället har just legogubbar som förstapris i sina tävlingar, och i dag står det många, många, legogubbar på Johnny Mårtenssons prishylla. Varje gubbe, en vinst.
– Jag vann alla deras tävlingar jag deltog på under förra året, berättar Johnny.
Hur har du blivit så bra?
– Det viktigaste är att spela. Desto mer man spelar desto bättre blir man. Och så behöver man läsa på. Du måste veta hur reglerna är för varje spel.
Hemma i lägenheten i Kalmar har Johnny Mårtensson två flipperspel. Det första köpte han i Varberg för fem år sedan.
– Det var ett spel jag hade spelat när det stod ute på krogen, så det var därför jag ville ha det. Jag hade tänkt att ”ett sådant skulle man ha”. Jag hittade det på Blocket. Det var en flipperspelare som sålde spelet, jag träffar honom på tävlingar ibland.
Köpte ett Iron Maiden-spel
Det första spelet köpte han för omkring 45 000 kronor. Det andra för det dubbla. Ett Iron Maiden-spel.
– Det köpte jag sprillans nytt förra året. Jag gillar ju Maiden och hade spelat spelet innan, det är ett bra spel. Man kan göra väldigt många roliga saker på det. Det finns inte bara en väg man kan gå för att få mycket poäng, det är ganska öppet.
– Men varje enskilt spel är individuellt. Du kan inte ha två likadana spel och få dem att spela exakt lika, det beror på golv, lutning, gummi och så vidare. Det är alltid något som skiljer.
Maiden-spelet går ut på att stava ”Eddie” (bandets kända maskot), det gör man genom att träffa olika pilar i spelet. Men först väljer man vilken låt man vill ska spelas under spelet. Undertecknad väljer ”Run to the Hills”.
– På vissa spel, typ AC/DC eller Kizz, blir spelet annorlunda beroende på vilken låt man väljer, berättar Johnny Mårtensson, och tillägger att så är dock inte fallet på just det här spelet.
Hittar ny väg i flipperspelet
Han säger att han nästan har lärt sig allt i Maiden-spelet nu, åtta månader efter att han köpte det. Men när Johnny och undertecknad kör en ytterst pedagogisk och vänskaplig liten match upptäcker han något nytt; kulan tar en helt ny väg.
– Där blev jag överraskad! Det där hade jag aldrig varit med om tidigare!
– Jag har ställt det svårt. För att det ska bli bra träning.
Under tävling ställs spelen in så att alla slumpmässiga funktioner försvinner, och möjligheten att vinna extrakulor stängs av. Annars skulle matcherna kunna hålla på i evighet. Nu brukar en match pågå mellan fem till femton minuter.
Johnny Mårtensson säger att han tränar med kompisar ungefär en gång i veckan, och så kör han ”en kredit” varje dag på sina spel hemma i lägenheten.
Det finns två grenar i flipper: classic och main (moderna spel). Johnny Mårtensson har bättre resultat i classic, men säger själv att det roligaste är moderna spel. Han bästa resultat i SM är fyra, och på EM tolva. Båda i classic.
– Moderna är roligare, för det går att göra fler saker med spelet där, säger han.
Drömmen är att delta i VM
Att få delta på VM är drömmen, men det är svårt att få en plats i tävlingen.
Det krävs att spelaren ligger bland topp-100 på världsrankingen, och för att hamna där gäller att samla rankingpoäng på olika tävlingar runt om i världen.
– Nu har de ändrat rankningsystemet och det gjorde att jag tappade placeringar. Det är numera bara dina 15 bästa resultat under de senaste tre åren som räknas. I Sverige har vi bara fem-sex tävlingstillfällen per år som kan ge riktigt mycket poäng, och det är väldigt tuff konkurrens. För att förbättra min ranking skulle jag behöva ut och spela mer internationellt, eller i alla fall spela mycket bättre, berättar Johnny Mårtensson.
Att vara elektriker hjälper inte i nya spel
Bredvid ett av spelen i lägenheten ligger en lödkolv.
Den behövs för att löda vissa delar som gått sönder i det gamla spelet. Men det nya, Iron Maiden-spelet, fungerar i stället som en dator med ett stort kretskort.
– Jag trodde jag hade en fördel i att vara elektriker, men det hjälper inte så mycket i nya spel.
Skulle du kunna tänka dig att sluta jobba som elektriker och satsa helt på flipper?
– Det vore nog svårt, jag ser inte riktigt någon ekonomi i det. Men vi är ett gäng som funderar på att starta något ihop, i en lokal, dock inte för att leva på.
Det ser alltså ut som att kollegorna på Bravida i Kalmar även fortsättningsvis kommer att få höra en hel del flippersnack under fikarasterna.
Av en elektriker med väldigt många lego-gubbar.
Johnny Mårtenssons tips till den som vill bli bra i flipper:
Spela mycket
Ha kul, man måste ha kul. Men sedan är det ju kul, så det säger sig självt.
Kolla när andra som är duktiga spelar, då lär man sig mycket smågrejer.
Spela kontrollerat, tjonga inte iväg kulan direkt, utan ta emot kulan så den ligger mot flippen, kolla sedan upp så du vet var du ska skjuta iväg kulan.
Det är okej att rucka på spelet, så kallat ”nudga”, men inte för mycket, för då ”tiltar” man, och får en varning från spelet. Det är kul när man genom att rucka på spelet lyckas rädda en kula, men inte får någon varning från spelet.
Det kan vara smart att vara två när man spelar ett nytt spel. Då hinner den andra läsa vad det står på skärmen, för det kan vara svårt att hinna med när man spelar ett nytt spel.
Så funkar flipper-tävlingar
Du lottas ihop med en annan deltagare som du ska spela mot, och på vilket spel ni ska spela. Den som får mest poäng vinner. Du spelar mot alla andra som tävlar. De som vinner sina matcher går vidare och spelar mot varandra, tills det står en ensam vinnare kvar.
Johnny Mårtensson
Bor: Kalmar
Ålder: 42
Bakgrund: Utbildade sig till elektriker på Lärnia 2008. Innan dess olika jobb inom industrin.
Arbetar: som serviceelektriker på Bravida i Kalmar, tidigare LR-installation. Bravida köpte firman 2022. Är ett av arbetsplatsens skyddsombud.
Fritiden: Flipper. Förutom all tid som läggs på träning och tävling har Johnny två privata flipperspel hemma i lägenheten. ”En del gillar bilar och det är ju dyrt, man har en hobby. Det är en prioriteringsfråga”.