Skyddsombudsutbildning i Avdelning 8
Avdelning 8 har tagit ett aktivt steg mot en förbättrad arbetsmiljö genom att genomföra en skyddsombudsutbildning i Åstorp den 28 februari och i Malmö den 29 februari.
Utbildningen leddes av det regionala skyddsombudet Emily Anfjord och ombudsman Christer Ottinger.
Utbildningen syftade till att stärka och rusta skyddsombudens kompetens och kunskap om arbetsmiljöfrågor i deras bransch inför arbetsmiljövecka 12.
Utbildningens Innehåll:
- Riskbedömning: Deltagarna lärde sig att identifiera och bedöma risker på arbetsplatsen.
- Arbetssätt: Fokus låg på att utveckla säkra och effektiva arbetssätt.
- Handlingsplan: Skapande av konkreta planer för att hantera identifierade risker.
- Anmälan om arbetsmiljöproblem Installationsavtalet Kap 12 §2
- Arbetsmiljölagen kap 6 § 6A
Viktiga Punkter:
- Utbildning om Arbetsrisker: Det betonades att anställda bör få information och utbildning om risker i arbetet, såsom buller, vibrationer och dammexponering (särskilt kvartsdamm).
- Arbete från Stege: Det klargjordes vilka arbeten som får och inte får utföras från stege enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
Stresshantering:
- Diskussioner fördes om stress på arbetsplatsen, särskilt relaterat till projektledare som inte hinner med sina arbetsuppgifter och då leder till stress på arbetsplatserna för oss.
Tid och Bemanningsplaner:
- Vikten av att ha relevanta tid och bemanningsplaner för att säkerställa ett välplanerat arbete framhävdes.
Praktisk Övning:
- En övning genomfördes där deltagarna fick praktisera processen att anmäla ett arbetsmiljöproblem, följa upp det enligt Installationsavtalet och arbetsmiljölagen, och vid behov stoppa arbetet.
Hälsokontroller:
- Kraven i föreskrifterna gällande medicinska hälsokontroller för vibrationer, buller och kvarts- och stendamm diskuterades, med hänvisning till AFS 2019:3 Medicinska kontroller i arbetslivet.
Denna utbildning markerar ett viktigt steg för Avdelning 8 i strävan efter en säkrare och mer hälsosam arbetsmiljö för alla anställda.