Nordiskt AI-samarbete vann pris på mässan
Ett nordiskt samarbete kammade hem priset Bästa nyhet inom belysning på Elmässan i Kista. Svenska Aura Light har stoppat in finska Helvars AI-teknik i ett system som tänker själv.
– Systemet är självlärande och börjar lära sig direkt från dag ett, säger Rasmus Andersson, produktchef Aura Light.
Aura Connect – Smart Office heter nämnda system och det är en kontorslösning där armaturerna bestyckats med Helvars styrsystem Active Ahead. Uppmärksamma Elektrikerläsare känner igen lösningen från artikeln i våras om finska Enstos trapphussystem med Artificiell Intelligens, AI där Helvars teknik användes för första gången.
Det här är en uppgraderad och kontorsanpassad version där armaturerna själva lär sig rörelsemönster i rum, trapphus och våningsplan där de är placerade. Syftet är att alltid ha rätt ljus på rätt plats redan innan du hunnit dit.
Du slipper gå in i en mörk zon samtidigt som energibesparingen ökar ytterligare då inget tänds i onödan.
LÄS ÄVEN: Intelligenta AI-armaturer på frammarsch
Med inbyggda rörelsedetektorer och dagsljusavkännare i botten så pratar armaturerna trådlöst med varandra via Blåtand i ett meshsystem. Installeras med 230 rakt in och sedan parar armaturerna ihop sig per automatik, ingen programmering behövs.
Brukar personer gå åt ett visst håll så tänds armaturerna, alternativt förbereds för snabb upptändning, redan i förväg efter det mönster som brukaren använder. Systemet kan tända fyra armaturer ”framåt” och kommunicera med tio stycken.
– Den lär sig nytt på 24 timmar och ställer om sig om rörelsemönster förändras. Rörelsesensorn bestämmer dock, så tänder det upp men någon person inte kommer så släcks det snabbt.
24-timmarsregeln gäller dock inte om systemet inte aktiveras; Står det tomt över helgen så gäller fortfarande samma mönster som när lokalerna tömdes på fredagen.
– Systemet lär också in tidsaspekter, säger Rasmus Andersson.
LÄS ÄVEN: Ny teknik: Gruppera med mesh och blåtand
Det innebär att systemet lär sig hur länge personer vistas i olika rum och ställer eftersläcktiden därefter. Har du exempelvis ett skrivarrum där du bara springer in och hämtar ett papper så dras eftersläcktiden ned till minimum, medan ett rum med mycket trafik oftare är tänt i lågläge beredd att tända upp snabbt.
– Sedan kan du förstås alltid överstyra systemet manuellt med strömbrytare, säger Rasmus Andersson.
Finns i dag i AURA:s kontorspendel, samt i en 60 gånger 60 panel, men tekniken är på väg ganska omgående in i fler armaturer.
Fotnot: Bästa Nyhet El respektive belysning utsågs i år i en kombination av mässbesökarnas röster samt en utvald jury med representanter från bland annat SEF och IN såväl som ”profiler” inom branschen.
”Aura Light har lyckats förena modern design med mycket avancerad teknik som dessutom är lättinstallerad”, löd motiveringen.