• Bilden föreställer ett handritat stapeldiagram där staplarna till vänster är höga, men blir lägre ju längre åt höger man kommer. En pil över diagrammet pekar nedåt, och ovanför pilen syns Elektrikerförbundets logotyp. En lerfigur sitter nedanför diagrammet och tar sig för ansiktet.

    Bild: Pixabay/Elektrikerförbundet/Montage: Chris Smedbakken

Elektrikerförbundet minskade med 660 medlemmar under 2017.
– Någonting är det vi inte lyckas leverera i form av medlemsvärde eller relevans i förhållande till vad man betalar, kommenterar förbundets förste vice ordförande Per-Håkan Waern.

Under året värvades 2 810 medlemmar, samtidigt valde 3 470 att gå ur förbundet.

– Vad vi kan se i början på det här året är att utträdena fortsätter. Den största gruppen är bristande betalning. Man går inte aktivt ur, utan slutar bara betala, säger Per-Håkan Waern.

LÄS ÄVEN: Vart är Elektrikerförbundet på väg?

I slutet av förra sommaren genomförde Sifo, på uppdrag av förbundet, 1000 telefonintervjuer med medlemmar för att få veta vilket anseende förbundet har hos medlemmarna.

Per-Håkan Waern. Foto: Tomas Nyberg

Av undersökningen framgår att anseendet för Elektrikerförbundet var relativt högt, särskilt i jämförelse med andra fackliga organisationer.

Men undersökningen visade också tydligt sambandet mellan synen på värdet av medlemskapet och nivån på medlemsavgiften. Desto högre medlemsavgift, desto lägre värde ser medlemmarna av medlemskapet.

Nivån på medlemsavgiften har varit en omdebatterad fråga under många år, och under det senaste förbundsstyrelsemötet tillsattes en utredning om just avgiftssystemet.

LÄS ÄVEN: Elektrikerförbundet inrättar visselblåsarfunktion

– Den ska utreda konsekvenserna av att fortsätta med dagens avgiftssystem, men även vad konsekvensen skulle bli med ett antal alternativa avgiftssystem, till exempel ett tak, eller en fast avgift för alla. För vi behöver mer argument för konsekvenserna av olika avgiftssystem, så vi kan hitta den bästa avgiftslösningen framåt, förklarar Per-Håkan Waern och fortsätter:

– Men jag tror inte att det är så enkelt att det bara är att sänka medlemsavgiften och så har vi löst alla problem. För fackförbund med låga avgifter har lika stora problem, till exempel Hotell- och restaurang och Handels.

Nu ska förbundet utbilda ett tiotal personer för att bli bättre på att fånga upp de som vill gå ur förbundet.

– Vi måste kunna möta människor som säger att de vill gå ur, och höra om vi kan reda ut vad det är som missnöjet består i, för att se om det är något vi kan lära oss av. Vi tänker höra av oss så fort det går när vi märker att medlemmar inte betalar medlemsavgiften.

LÄS ÄVEN: SEF:s historia: Striden om den kollektiva försäkringen

Samtidigt finns diskussionen att även rekrytera ensamföretagare. En ganska stor del (11 procent) av de tillfrågade i Sifos medlemsundersökning svarade att det är troligt att de kommer att starta eget inom en relativt nära framtid.

– Normalt sett är vi ju en organisation för anställda elektriker, så i sådana fall behöver vi ha en väldigt tydlig demokratisk process. Elva procent av de som är intervjuade i Sifo ser det som troligt att de kommer att starta eget inom en viss tid, då måste vi fundera över om vi ska erbjuda dem att vara kvar, eller om vi ska bortse från dem.

Vad skulle facket kunna göra för ensamföretagare?

– De har samma behov som våra medlemmar vad gäller kompetensutveckling, arbetsmiljö och lönestatistik. Bland annat för att veta vad de ska ta betalt av sina kunder.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Medlemssiffror 2017

Inträden: 2810

Utträden: 3470

Medlemsantal aktiva medlemmar 2017-12-31: 19 307

Minskning aktiva medlemmar under 2017: 660

År 2016 satte förbundsstyrelsen målet att förbundet skulle ha 21 000 aktiva medlemmar senast år 2021. Hittills har det alltså gått åt fel håll.


Ur Sifos medlemsundersökning för Elektrikerförbundet 2017

Starka grupper: VK 15

Kvinnliga medlemmar känner sig sedda och viktiga

Svaga grupper: Blivande/potentiella nyföretagare, medlemmar som betalar hög medlemsavgift

→ 84 procent kommer absolut eller troligen att vara medlemmar i fortsättningen

→ 6 procent kommer absolut eller troligen inte att vara medlemmar i fortsättningen

→ 23 procent tycker att nyttan och värdet av medlemskapet är obefintlig eller inte särskilt stor

→ Ju högre medlemsavgift – desto svagare relation till Elektrikerna

→ Nästan var tionde medlem överväger att lämna Elektrikerna, de flesta anger avgiften/värdet som skäl

→ En stor del av medlemmarna vill ha ett annat avgiftssystem än i dag

→ Aktiv kontakt mellan förbund och medlemmar driver starkare relation

→ Var tionde medlem är i dag passiv men vill engagera sig mer i framtiden

→ En av tio överväger att bli egenföretagare