Arbetsgivarna har dålig koll på DO-regler
Svenska arbetsgivare ska enligt lag förebygga diskriminering på jobbet. 60 procent av dem vet dock inte vad reglerna innebär – och bara en fjärdedel har ändrat sitt arbetssätt.
Det var den 1 januari 2017 som de nya reglerna i diskrimineringslagen infördes. Reglerna handlar om arbetsgivares och utbildningsanordnares skyldighet att aktivt arbeta förebyggande för att motverka diskriminering. De ska också arbeta aktivt för att främja lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen. Arbetet ska utföras löpande, och kraven omfattar alla de sju diskrimineringsgrunderna.
LÄS ÄVEN: Regeringens satsning ska radera lönegapet
Nu, ett år senare, visar det sig dock att endast var fjärde arbetsgivare ändrat sitt arbetssätt till följd av lagändringen. Dessutom är det bara drygt 40 procent av dem som känner till vad något av de nya kraven går ut på. Detta enligt en enkätundersökning genomförd av Diskrimineringsombudsmannen (DO).
LÄS ÄVEN: Efter #metoo: Regeringsmöte mot sextrakasserier på jobbet
– Nu har vi ett bra ramverk för att kunna motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet. Och nu är det upp till alla arbetsgivare att ta sitt ansvar och leva upp till lagens krav om det ska bli någon förbättring, säger DO Agneta Broberg i en kommentar till undersökningen.
Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se
Arbetsgivare ska sedan lagändringen:
• Undersöka om det finns risker för diskriminering – inklusive trakasserier och sexuella trakasserier – eller repressalier eller andra hinder för enskildas lika rättigheter och möjligheter
• Analysera orsakerna till de risker och hinder som har upptäckts
• Genomföra åtgärder för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter
• Följa upp och utvärdera arbetet
• Ha riktlinjer och rutiner för verksamheten i syfte att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.
• För arbetsgivare med 25 anställda eller fler ska hela arbetet med aktiva åtgärder kontinuerligt dokumenteras.
• Arbetsgivare med minst 10 anställda ska dessutom årligen dokumentera arbetet med lönekartläggningar.
Fakta om undersökningen:
Undersökningen genomfördes med telefonintervjuer under november och december 2017. Den riktades till personer i ledande ställning med personalansvar inom sin organisation, i första hand deltog högsta chef eller personalchef. I urvalet ingick enbart organisationer med 20 eller fler anställda.
Totalt genomfördes 521 intervjuer med ett kvoturval baserat på typ av organisation och antal anställda. Resultatet har sedan viktats för att bli representativt för landets samlade arbetsgivare.
Undersökningen var anonym och genomfördes av analysföretaget Enkätfabriken.