• En av fyra laddare hade livsfarliga brister när Elsäkerhetsverket granskade usb-laddare. Foto: Pixabay

Tioåringens mobiltelefon brände ett hål i kudden under nattens laddning. Nu varnar Elsäkerhetsverket även för laddare som kan bli strömförande.

Många är vi som laddar våra mobiler under natten. Men det kan gå illa. Något som en familj i Forserum fick erfara i början av december.

Den tioårige sonen satte sin mobil på laddning och somnade med mobilen under huvudkudden. Dagen därpå när familjen sitter och äter frukost kommer pojken in i köket och visar upp sin mobil.

LÄS ÄVEN: Ungdomarnas farliga mobilladdning

– Den var helt förstörd. Först trodde jag att den var vattenskadad eller något för att den såg så ut, men sen kände jag att både mobilen och hans hår luktade bränt, berättar mamman i familjen för Expressen.

Området i sängen där mobilen har legat på laddning är helt förstört, mobilen har bränt ett stort hål i kudden som sonen sovit på. Det hade kunnat sluta riktigt illa.

Elsäkerhetsverket granskade i somras ett 60-tal olika usb-laddare, som bland annat används för att ladda mobiltelefoner och surfplattor. Resultatet var nedslående.

Granskningen visade att 23 procent (14 av 60 laddare) hade så pass allvarliga tekniska brister att det föreligger direkt livsfara vid normal användning. Nästan hälften av dessa laddare saknade i princip helt isolationsavstånd mellan nätspänning och USB-utgången.

LÄS ÄVEN: Bättre information ska stoppa hemmafixare

– Att en laddare av tio endast har lacken på ledarna som isolation mellan farlig nätspänning och USB-utgången är anmärkningsvärt. Här är det inte längre en risk, det är bara en fråga om tid tills det blir överslag och laddaren blir strömförande, om den är inkopplad i uttaget, säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Just usb-laddare har haft fler och allvarligare brister än övriga produkter som Elsäkerhetsverket kontrollerar. I de anmälningar om laddare som kommer in till myndigheten fördelar sig till exempel 46 procent på brandtillbud och 27 procent på tillbud med elchock.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Mer om Elsäkerhetsverkets granskning kan du läsa här.