• Foto: Pixabay

I början av september efterlyste vi bilder på era matlådor. Det är tydligt att mat engagerar, ni skickade in bilder på såväl kalla som varma maträtter, vegetariska rätter, fisk, kött, sallader – och maskar.

Nu har redaktionen valt ut tre av era bilder vars avsändare vinner varsin biobiljett. Grattis önskar vi Frida Wistrand, Ohmegi Elektro AB, Stockholm, Michael Borg, ApQ-el i Malmö, Klågerup och Emma Sjökvist, LeoVegas, Stockholm. Biobiljetterna kommer med posten.


Redaktionens matlådetips

Om du väljer att ta med dig matlåda till jobbet kan du spara stora summor pengar och det blir oftast nyttigare än om du köper färdig mat. Du sparar dessutom på miljön genom att ta vara på resterna. Det finns alltså massor av positiva saker med matlådan.

Soppa och pasta funkar för det mesta i matlådan, potatis inte lika bra, den senare blir lätt svampig. Grytor och pasta blir ofta bättre att mikra med en liten skvätt vatten.

 

Enkel chili con carne 4 portioner.

Ingredienser:

2 gula lökar

vitlök, efter smak

350 g färs av nöt, fläsk eller qourn.

olja

färsk eller torkad chili (efter smak)

paprikapulver

svartpeppar

salt

soja

1 burk hela tomater

2 burkar vita bönor i tomatsås

Till servering: salladskål och morötter

Gör såhär:

1. Skala och hacka löken. Bryn färsen i oljan i en gryta, tills den fått färg. Blanda ner löken och låt den steka med en stund, tillsätt vitlöken. Smaka av med chili, paprika, svartpeppar, salt och soja.

2. Tillsätt tomaterna och låt alltsammans koka ihop tills smaken är mustig och röran blivit tjock.

3. Tillsätt bönorna och låt alltsammans bli varmt. Smaka av med mer kryddor om så behövs.

4. Till servering: Servera rätten rykande het med strimlad salladskål och rivna morötter.

 

Köttfärssoppa 4 portioner

Ingredienser:

300 gram köttfärssmör

1 st morot

1,5 tärning buljong

8 dl vatten

1 burk krossade tomater

vitlök efter önskemål

2 msk tomatpuré

1 krm spiskummin

malencayennepeppar, efter smak

Till servering: matlagningsyoghurt, ljust bröd

Gör såhär:

1. Skala och riv moroten.

2. Fräs köttfärsen.

3. Lägg i morötterna och fräs ytterligare några minuter.

4. Tillsätt buljongtärning, vatten, krossade tomater, pressad vitlök, tomatpuré, spiskummin och cayennepeppar.

5. Låt soppan koka ca 10 minuter.

6. Servera med en klick matlagningsyoghurt och bröd.

 

Pasta med kyckling eller qourn, basilika och soltorkad tomat, 4 portioner

Ingredienser:

400 gram pasta

600 gram kycklingfilé alternativt quornmatolja

1 st gul lök, hackad

8 st soltorkade tomater

1 dl hönsbuljong

2 dl grädde

basilika, färsk eller torkad

salt

2 dl Västerbottensost, riven

svartpeppar

Till servering: ruccola eller annan bladsallad

Gör såhär:

1. Koka upp vatten, lägg i pastan.

2. Strimla kycklingen och bryn med lök och tomater.

3. Tillsätt buljong och grädde och låt koka ihop i 4-5 minuter.

4. Smaksätt med basilika, salt och peppar.

5. Sila av pastan och vänd ner osten och kycklingsåsen.

6. Servera med bladsallad.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se