• Foto: Tomas Nyberg/Pixabay/Montage

NYHETER

Avgiften till Elektrikernas a-kassa höjs med tio kronor från och med årsskiftet. Anledningen är att a-kassan med avsikt gått back under ett antal år.

– Nu höjer vi avgiften till 110 kronor per månad under några år, sedan kan den komma att höjas än en gång till den faktiska kostnaden per medlem: 115 kronor per månad, förklarar Alexander Augst, kassaföreståndare vid Elektrikernas arbetslöshetskassa.

Bakgrunden till att Elektrikernas a-kassa medvetet gått back under flera år har sin bäring i Alliansregeringens beslut att införa en ”förhöjd finansieringsavgift” av a-kassan. Det ledde till att avgiften till Elektrikernas a-kassa under 2007 var så hög som 326 kronor, året efter 2008, sänktes avgiften till 275 kronor.

Efter hård kritik avskaffades den förhöjda finansieringsavgiften i juni 2008 och ersattes med en lägre så kallad ”arbetslöshetsavgift”, år 2014 avskaffades även denna konstruktion.

Men då arbetslösheten för medlemmarna i Elektrikernas a-kassa var lägre än i andra branscher blev avgifterna till staten inte så stora som man trott, så en stor del av medlemmarnas avgifter spenderades aldrig. Pengarna samlades på hög.

Därför har Elektrikernas a-kassa alltsedan 2009 gjort ett avsiktligt underskott varje år, för att minska det egna kapitalets storlek.

I dag ser konstruktionen för avgiften ut precis som före alliansregeringens tillträdde, och i takt med att det egna kapitalet nu sjunkit till en normal och rimlig nivå har a-kassestyrelsen beslutat att avgiften på sikt ska höjas så att verksamheten går plus minus noll.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Så funkar a-kasseavgiften:

Medlemsavgiften består av en administrativ del, som bekostar a-kassornas verksamhet, och en egenfinansieringsdel, en avgift till staten kallad ”finansieringsavgift”.

Finansieringsavgiften är enkelt uttryckt en andel av den medeldagpenning man betalar ut till sina arbetslösa medlemmar. Ju högre dagpenning, desto högre avgift till staten.

Av de 100 kronor Elektrikernas a-kassa tar ut i avgift av medlemmarna i dag går ungefär 80 kronor till staten. Ungefär 35 kronor går till administrativa kostnader (löner, IT, lokaler, och så vidare).

Den faktiska kostnaden är alltså 115 kronor per medlem och månad, och så har det sett ut sedan dagpenningtaket höjdes från 680 kronor per dag till 910 kronor per dag i september 2015.