• Varmt välkomnande på Ållebergsgymnasiet i Falköping. Foto: David Fernhed

  • Fika och underhållning hemma hos David Fernhed. Foto: Anastasiia Klymenko

  • Förvirring kring varför gängsäkringar och dvärgbrytare används i samma central. Foto: Anastasiia Klymenko

  • Kiss- och kaffepaus på Byggfackens hus i Västerås och det blev en obligatorisk gruppbild. Foto: Joel Larsson

  • – Att få ta del av hur er organisation fungerar och få veta vad ni gör för era medlemmar är väldigt inspirerande, säger Andrii Sotnikov, ordförande i det lokala facket i Kharkiv.


Sammanlagt 14 entusiastiska skolungdomar, lärare och fackföreningsledare från den ukrainska staden Kharkiv fick under en vecka lära sig om svenska facket, skolan och den svenska modellen.
Besöket var ett arrangemang av Elektrikerförbundet och Ukrainska facket Profbud.
Syftet med projektet var att visa på hur svensk fackförening fungerar och inspirera ukrainska lärlingar att bli en del av arbetarrörelsen. På sikt vill de ansvariga att projektet ska vara självgående och att det ska bli ett naturligt utbyte mellan skolor i Sverige och Ukraina.
– Att få ta del av hur er organisation fungerar och få veta vad ni gör för era medlemmar är väldigt inspirerande, säger Andrii Sotnikov, ordförande i det lokala facket i Kharkiv.

Ukrainska facket har inga möjligheter att göra skyddsronder eller arbetsplatsbesök som vi har i Sverige. Istället är det staten som sköter all inspektion av byggen. De är naturligtvis underbemannade och hinner ofta inte ens med det absolut viktigaste.
– Ni har väldigt mycket större befogenheter när det gäller arbetsmiljön och säkerhetsfrågor, säger Vasyl Andreyev, ordförande i det Ukrainska facket Profbud.
Profbud organiserar byggsektorn i Ukraina. Medlemmarna kan vara allt från elektriker till rörmockare eller snicakre. Yrkeslärare är också organiserade i samma förbund.
Under veckan besöktes Ållebergsgymnasiet i Falköping, där Henric Hagberg är en av lärarna. Han är också en del i projektet och har varit nere i Kharkiv och hälsat på vid ett tidigare tillfälle. Nu fick han möjligheten att berätta om skolan och hur de jobbar. Vilka material de har tillgång till och hur pedagogiken fungerar.

De ukrainska lärarna var mycket intresserade och redan på vägen tillbaka diskuterade de hur de skulle kunna använda pedagogiken kring de praktiska delarna i sin undervisning.
– Jag hoppas att vi och våra elever från Falköping får möjlighet att åka ner till Ukraina och träffa dem på plats, säger Henric Hagberg.
Han fick också möjlighet att berätta om Falköpings historia där skrönan om Ållebergs ryttare var särskilt uppskattad av deltagarna.
Veckan bjöd också på en kurs i fackets grunder och ett arbetsplatsbesök på ett av Eitechs byggen i Örebro. Gumealiusskolan håller på att byggas om. När ukrainarna är där har de förbesiktat två plan och i en utbyggnad håller de på att resa innerväggar. När slagborren från Hilti kommer fram blir deltagarna lyriska.
– Sådana här fina maskiner kan vi bara drömma om hemma i Kharkiv, säger Vladimir Ohurtsov som jobbar som elektriker.

– Tack vare ett starkt fack slipper svenska elektriker lägga dyra pengar på att köpa verktyg. Här går arbetsmiljön före pengar – det gillar jag. Det här är en mönsterarbetsplats. Jag har aldrig sett ett mer välstädat bygge, fortsätter Vladimir och får nästan i tårar i ögonen.
Projektet är en del av BWI (Internationella bygg- och träfederationen) satsning på internationell solidaritet genom programmet Decent work. Det innebär att vid varje större arrangemang som fotbolls-EM eller OS, är BWI där och kontrollerar arbetsmiljön och villkor. Efteråt ska facket också stärkas och detta projekt är en del av EM i fotboll 2012. Projektet ska till att börja med pågå under fem år för att sen utvärderas. Tanken är att skolorna sen ska ha klarat av att finansiera sina resor själva och ha ett nära samarbete med varandra.

David Fernhed