6F vill skapa en ny modell för lönebildning
Det behövs en ny modell för lönebildning, som har en annan ingång än nuvarande där industrisektorn sätter ett ”märke” som resten av arbetsmarknad ska följa.
Det menar de fem fackförbunden inom 6F, och vill utreda ett alternativ.
– Vad vi i grunden vill är att utreda om den här modellen är den bästa, eller om det finns bättre modeller som kan jämna ut lönerna på ett bättre sätt och där vi kan plocka ut mer pengar. I dag går en för stor del av pengarna till tjänstemän, chefer och ägare, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin som också är ordförande i 6F till tidningen Arbetet.
Företrädare för Målarna, Byggnads, Elektrikerna, Seko och Fastighets presenterade nyligen tanken om en ny modell för lönebildning i ett debattinlägg i Svenska dagbladet.
I debattinlägget skriver de att de länge kritiserat att lönerna i exportsektorn ska sätta ”märket” för hela arbetsmarknaden, och att man nu vill försöka skapa ett alternativ.
Det första Industriavtalet undertecknades 1997, och har sen dess fått vara det avtal som fått styra löneutvecklingen.
”Men tiderna förändras. Arbetsmarknaden ser annorlunda ut nu jämfört med 1997. Strukturomvandling i ekonomin har bland annat gjort att industrisektorn minskat. Andra sektorer har i stället vuxit i snabb takt då människors och samhällets behov har förändrats. Det är inte längre självklart att det är industrin som ensamma ska styra den svenska lönebildningen och sätta normen för vad samhället tål för löneökningstakt.”, skriver företrädarna inom 6F.
De fackliga företrädarna inom 6F menar att de största vinnarna med Industriavtalet är tjänstemännen. Vidare att det motverkar mer jämställda löner, både mellan kvinnor och män och mellan arbetare och tjänstemän.
”När man framför kritik mot något bör man också ha ett svar på vad som är alternativet. Vi har i dagsläget inget konkret svar på vad som är alternativet till nuvarande lönebildningsmodell. Det vi vet är att Teknikföretagens hot om uppsägning av Industriavtalet gör att vi inom en snar framtid kan stå helt utan modell för lönebildning i Sverige.”, skriver man i debattinlägget.
Nyligen konstaterade även det Arbetsmarknadsekonomiska rådet, som finansieras av Svenskt näringsliv, men som ska jobba självständigt, att ordningen där industrin anger takten för löneökningar går mot en kollaps.
Grunden till rådets synpunkt lägger de vid att Sverige behöver flytta tonvikten från exportindustrin till produktion för hemmamarknad.
Ekonomen Lars Calmfors som är ordförande i Arbetsmarknadsekonomiska rådet säger att med en sådan förflyttning av fokus på produktion, så blir det stora påfrestningar på ”märket”.
Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se