Mycket ny kunskap för skyddsombud i syd
Ett 50-tal skyddsombud från södra Sverige möttes en dag i början av oktober på Backagården utanför Höör. Det blev en dag med mycket information från parterna i branschen samt från andra aktörer i samhället.
Först ut var Per-Håkan Waern frän Elektrikernas ledning, som pratade om säkerhetskultur och bakgrunden till att Elektrikerförbundet började jobba med frågan.
– Varje dag anmäls i Sverige runt 3800 arbetsskador och antalet är ökande. Byggbranschen är hårt utsatt och därmed våra medlemmar. Med ökad kunskap om arbetsskador så minskar arbetsskadorna radikalt.
22 000 medlemmars hälsa på jobbet är direkt kopplad till deras säkerhet på jobbet varje dag, varje timme. På företag med hög säkerhetskultur så känner de anställda sig mer trygga, trivseln och arbetshälsan är god och arbetsskadorna påtagligt färre.
Vi gjorde en undersökning direkt på plats bland skyddsombuden, vilka problem som är det största hindret för en bra arbetsmiljö i elbranschen. Det visade sig att det var stress, damm och kommunikationen som var de tre största problemen just nu.
Thomas Torstensson från Efa pratade om arbetsmiljöavtal, och att det finns en branschanpassad arbetsmiljöutbildning inom som heter ”Bättre arbetsmiljö för energibranschen” på Prevents hemsida. Han lyfte fram riskerna som finns inom energibranschen och också problemet med arbetstider. Många har väldigt mycket övertid.
– Ett samarbete i arbetsmiljö mellan chefer och skyddsombud på arbetsplatsträffar och i skyddskommittén är viktigt för att lyckas med arbetsmiljöarbetet inom energibranschen.
Niclas Paija från Eio pratade om att Eio och Elektrikerna ska köra en informationsträff tillsammans i Malmö, där vi kommer att beröra säkerhetskultur, strömgenomgång samt hjälpmedlet ”Elia” där företag och anställda kan rapportera in riskobservation, tillbud och olycksfall i arbetet.
Lars Nilsson från Räddningstjänsten berättade om hur de arbetar och vilka arbetsuppgifter de har förutom rena räddningsinsatser.
Räddningstjänstens tillsyn innebär att de gör stickprovskontroller av olika verksamheter och fastigheter, där man tittar både på tekniska och organisatoriska lösningar, det är ett bra tillfälle att få råd och anvisningar i sitt brandskyddsarbete.
Else Åkerberg Krook och Jenny Gremark Simonsen från Arbets- och miljömedicin pratade om elolyckor, ergonomi samt vibrationsskador.
Arbets och miljömedicin, där det många yrkesgrupper, har tre viktiga uppgifter:
Att utreda enskilda patienter eller grupper med misstänkt arbetsmiljö eller miljöorsakad ohälsa
Att förebygga ohälsa betingad av arbetsmiljö och den allmänna miljön
Att vara ett lätt tillgängligt kunskapscentrum inom arbetsmiljö och miljöområdet
Tatjana Medjedovic från Galaxen och Irena Jaeger från arbetsförmedlingen pratade om rehabilitering och anpassling.
Galaxen Byggs uppgift är att ordna arbetsförlagd rehabilitering genom anpassat arbete för personer med funktionsnedsättning och med bakgrund från byggsektorn. Målet för verksamheten är att arbetstagaren ska kunna återvända till ordinarie arbete utan lönestöd.
Christer Ottinger
Fakta: Elolyckor
Nonchalera aldrig en strömgenomgång!
Strömmen följer minsta motståndets lag genom kroppen och går därför inte alltid den kortaste vägen och det är mest värmeutveckling där motståndet är störst, Strömmen följer strukturer som leder bäst, nerver, blodkärl, muskler, fett och skelett.
De akuta effekterna är: Rubbad hjärtrytm/hjärtstopp, andningsstopp, muskelkramp (fastnar), brännskador, njurskador, nervskador, benbrott, desorientering/förvirring.
Sena effekter (kan uppträda efter veckor till månader efter): Smärttillstånd, kärlskador/vita fingrar, proppar i blodkärl, nervskador, minnes/koncentrationssvårigheter, posttraumatiskt stressyndrom, hörselskador, inkontinens-impotens samt gråstarr.
Man skall bege sig omedelbart till sjukhus om man har fått ström genom kroppen, träffats av en ljusbåge, blivit medvetslös eller omtöcknad, fått brännskador, drabbats av domningar eller kramper samt råkat ut för blixtnedslag.
Uppföljningen är viktig och bör ske på medicinmottagning, primärvård, Företagshälsovården eller Arbetsmiljömedicin och en arbetsskadeanmälan skall göras samt elsäkerhetsverket.
Fakta: Ergonomiska problem inom elbranschen
Vi når inte riktigt, så vi sträcker oss så långt armarna räcker ovanför huvudet.
Slagborrmaskin i konstiga vinklar för handled.
Arbete i trånga utrymmen,
Böjd, sträckt och vridna kroppsställningar.
Arbete lågt till exempel vid golvnivå, på knä, hukande eller kraftigt framåtböjdrygg.
Synkrävande och finmotoriskt arbete.
Konsekvenserna av statiskt arbete är långvarig muskelspänning, dålig blodgenomströmning av muskulatur, försämrad näringstillförsel och försämrad syresättning av musklerna.
Mekanisk belastning i leden som leder till kompression vilket leder till förslitning på längre sikt.
Armbågar och händer drabbas vanligen för elektriker, senfästesinflammationer, tennisarmbåge/golfarmbåge för armbågar och karpaltunnelsyndrom (Nervklämning i handleden)
Webbsidor
Bättre arbetsmiljö för energibranschen som finns kostnadsfritt på Prevents hemsida: http://www.prevent.se/bransch/industri/energibranschen/
Råd för sjukvården om strömgenomgång och elolyckor:
http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=5851