Caverion – Stora förluster, uppsägningar och cheferna får sparken
Det har gått dåligt ekonomiskt för Caverion Sverige sista tiden. Både koncernens vd och vd i det svenska bolaget har fått gå.
Caverion har aviserat att upp emot 1000 personer kan mista jobbet i Sverige, Danmark och Norge. Resultatet har rasat och det har talats om stora förluster under 2016. För andra kvartalet aviserades en förlust på 4,1 miljoner euru, omkring 39 miljoner kronor. Koncernstyrelsen har visat på ”krafttag”. Man byter chefer.
Koncernens tidigare vd Fredrik Strand fick gå i slutet av april efter två år på posten. Det var i samband med att resultatet för det första kvartalet kom och som visade på en prognos på dåliga siffror under 2016. Då sjönk också aktien rejält.
Från företagets sida menar man att problemen ligger i en överkapacitet och att man haft problem med att leda olika projekt i främst Sverige, Danmark och Norge. Under försommaren kom två beslut om personalminskning. Först var det 300 jobb som skulle bort, sen ytterligare 700 jobb i Sverige, Norge och Danmark. En personalminskning som i sig kostar upp emot 300 miljoner kronor för företaget.
LÄS ÄVEN:Caverions Sverigechef får sparken
På grund av de nya åtgärderna och den underliggande orsaken till dessa, väntas utvecklingen vara svag även under det andra kvartalet 2016, heter det.
Thomas Lundin har varit Sverigechef och vice vd för koncernen sen november 2014. Men bara efter drygt ett och ett halvt år får han gå.
Ny Sverigechef blev istället Klas Tocklin, som jobbat inom Caverion och YIT under tio år på olika befattningar.
En bit in i september informerade företaget dock att nya chefer snart tillträder i Stockholmsregionen och maknadsområde Öst.
Den 19 september får koncernen också en ny finanschef. Det blir Martti Ala-Härkönen. Den tidigare chefen Antti Heinola lämnar koncernen.
Få anställda vill just nu prata öppet om situationen i företaget. En del menar att det beror på dålig ekonomisk styrning, en del menar att det är frågan om en konflikt mellan finskt och svenskt ledarskap.
Den finska ledarstilen med allt för mycket auktoritär ledning fungerar inte så bra i Sverige. Något man har kunnat konstatera också i andra koncerner med stort finskt ägande, som i stålbranschen och i skogsbransch.
– Ett i grunden bra fungerande bolag. Det handlar om hur ledningen fungerar, säger en person.
– Finnarna har kört igenom en massa beslut som fungerat i FInland, men som inte fungerat i Sverige, säger en annan person med insyn.
Andra tidningen talat med, menar att det ekonomiska uppföljningsystemet inte fungerar
– Man har ett system för budget och ett helt annat för att följa upp resultatet. Man har använt en sorts räknemodell när man satt budgeten för 2016, sen använder man en annan räknemodell för att räkna ut utfallet. Så fast vi jobbar för fullt, så blir det minus till slut.
Per Eklund
per.eklund@daladem.se