Smartare men enklare på Light+Building
Framtidens byggnader och hushåll är redan här rent tekniskt. Nu ska de smarta systemen bli lättare att installera och programmera för elektrikern för att slå igenom på bred front.
Det var en tydlig trend på mässan Light + Building 2016 i Frankfurt. Alla leverantörer satsar hårt mot mer användar- och programmeringsmässigt enklare system för smarta hus, och flera seminarier och paneldiskussioner poängterade just installatörens roll för att ”the big breakthrough on the market” skulle bli verklighet.
Stora jätten KNX lanserade sitt nya programmeringssystem ETS Inside för anläggningar upp till 200 enheter som släpps i höst. Inga gruppadresser visas i paddan eller PC:n utan i stället en översikt av apparaterna; Du sätter ihop funktionen medan ETS sköter programmeringen per automatik. Alla KNX-anknutna fabrikat funkar och om anläggningen växer kan den införlivas i nya ETS5. Systemet ska vara så simpelt att även slutanvändaren kan göra små ändringar.
– Det är ett steg framåt för KNX, att man enklare kan greppa systemen. Med samma teknik som i app-världen är det lättare att sälja in hos slutkunden, säger Rami Mäntykentää, projektledare EL-linjen i Järfälla. Han ingår i en besökargrupp från Stockholm som just fått en guidad tur i Hagers monter som bland annat visar sin variant av enklare KNX-programmering som faktiskt redan finns på marknaden.
– Verkar smidigare och helt rätt tänkt, det måste gå åt det hållet om det ska slå igenom stort, säger Mikael Westöö som driver firman Installera och som också ingick i gruppen.
KNX tar mycket plats på mässan men det finns gott om fristående lösningar för mindre projekt, typ villor, med samma tänk; Enkel appbaserad programmering som ska gå att göra utan certifiering eller särskild utbildning. ABB:s system Free at Home är ett sådant som nyligen lanserats på svenska marknaden. På mässan presenterades en utökning med trådlösa enheter som kan komplettera redan befintliga anläggningar.
Digital – Individuell – Uppkopplad var temat på mässan och det är en spännande framtid som visas där vår vardag alltmer kopplas upp digitalt och våra rörelsemönster och förprogrammerade behov får styra. Ett bra exempel var just ABB:s monter där ett rum med aktivitetsbaserade lösningar installerats.
– Du går fram till fönstret och persiennerna öppnas, de stängs när du går därifrån. Sätt dig i soffan och sofflampan tänds upp, demonstrerar Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige.
Den här lösningen var kanske mest för att visa möjligheterna, men ideérna och visionerna är många på mässan som är…
– Sjukt stor är första intrycket. Men intressant att se det lite större perspektivet än bara Sverige, vad som är på gång i världen, säger Mikael Westöö som roat sig med att gå igenom listan på utställare.
– Kände bara igen bråkdelen av dem, otroligt.
Jan-Erik Johansson
Fakta Light + Building 2016
Light + Building i Frankfurt är världens största branschmässa inom belysning- och automationsteknik och den växer. Årets mässa var större än någonsin med både utställar- och besökarrekord:
√ 2589 utställare från 55 olika länder
√ 216 000 besökare från 160 olika länder
√ Utställningsyta 366 637 kvadratmeter inomhus samt 96078 utomhus
√ Tio hallar, totalt 22 hallvåningsplan samt Festhalle
√ Temat 2016: Where modern spaces come to life: digital – individual – networked.