Manschetten håller tätt i passivhus
Miljögodkända material ned till minsta klammer och en dödssynd att slarva med tätningarna. Nu byggs alltfler passivhus med miljötänk som ställer nya krav på elektrikern.
– Det krävs ju mer framförhållning och att hålla koll, men en kul och ny erfarenhet att vara med på.
Det säger Björn Johannesson, elektriker på JiO Eltjänst som installerar elen i fem nya passivhus i kvarteret Kristallen, Alingsås, totalt tio lägenheter. I ett passivhus är siktet inställt på minimala energiförluster och att tillföra så lite värmeenergi utifrån som möjligt. Kroppsvärmen från de boende och värme från hushållsmaskiner blir den huvudsakliga värmekällan större delen av året.
– Ja, du känner ju att det är varmt härinne, säger Björn Johannesson när vi kliver in i en av lägenheterna. Välisolerat var ordet.
Endast en liten byggfläkt står och surrar men det är nästan bastuvarmt när vi kommer in från decemberrusket utanför.
– Installationsmässigt är det väl inte så konstigt egentligen. Det här med tätning har ju blivit noggrannare överallt de senaste tio åren, men här är det extra noggrant och husen provtrycks med höga krav, säger Johannesson.
Väggarna är inte mycket tjockare än standard, några centimeter bara, men noggrant isolerade överlappande mot köldbryggor och väl inplastade.
Björn använder manschetter överallt vid rörgenomgångar i plasten, noggrant tätade rör på utsidan och det gäller att hålla reda på var plasten är i väggarna för att inte ställa till det vid borrning.
LÄS OCKSÅ:
På belysning och kraftsidan installeras husen med smart house teknik från Compare-IT där en enhet i centralen är hjärnan. Med många grupper ut görs styr- och mätmöjligheterna nästan oändliga och enheten kan förstås förprogrammeras och fjärrstyras. En gåbortknapp när du lämnar huset stänger av allt energislukande förutom tvätt- och diskmaskin som har eftergång fyra timmar för att gå programmet ut. Värmekälla då? Jo, det finns vattenburen golvvärme ansluten till fjärrvärmen i ett par rum som stöd om det blir riktigt kallt, men den stora grejen på värmesidan är ventilationen där ett FTX-aggregat, en typ av värmeväxlare, återvinner frånluftsvärmen och kan skjuta till med ett vattenburet värmebatteri.
– Den går också ned på lågvarv när du lämnar huset tomt, allt för att minska förlusterna.
På bygget gäller också Svanenmärkt material vilket är en lite knepigare situation installationsmässigt.
– Det är en miljömärkning och allt vårt installationsmaterial ska godkännas via dem. Det finns inget färdigmärkt material hos grossisten så varenda e-nummer jag beställer måste skickas och godkännas. Det kräver ju en del framförhållning, men de är hyfsat snabba så samarbetet går rätt bra tycker jag, säger Björn Johannesson.
Men visst kan det bli tokigt; En plikaslang som leverantören bedyrade var halogenfri började dras innan Svanenmärkningen var klar och där blev det stopp.
– De godkände inte den. Det var något flamhärdningsmedel i den som inte gick igenom och ja, då fick vi byta helt enkelt.
– I vår värld är det ju alltid bråttom också. Men nu funkar det bra tycker jag.
Mer om passivhus och lågenergibyggnader hittar du här:
www.laganbygg.se
www.nollhus.se
www.passivhuscentrum.se
www.igpassivhus.se
www.boverket.se
Fakta BRF Kristallen:
– Ytterväggarna är totalt 385 mm tjocka, färdig vägg ute och inne, med ett U-värde på 0,11 W/kvadratmeterK.
– Varje tak har solceller för elproduktion. Beräknas ge 4500 kWh per år och lägenhet.
– Beräknad total energiåtgång: Uppvärmning 3 780kWh/ år, Varmvatten 3 150 kWh/ år samt hushållsel 3 750 kWh/ år. Totalt: 10 680 kWh minus solel 4500 kWh = 6 180 kWh/ år.
– Samtliga lägenheter förses med ett vindfång, en gammaldags farstu, för att minska utsläpp av varm inomhusluft.
– Bostadens elmätare hanterar mätning i båda riktningarna (köp o sälj).
– Köksfläkt med kolfilter gör att värme återvinns.
– Föreningen delar på en elbil som laddas gemensamt och som man får låna.