Intensivt inför matchen
Elektrikerförbundets arbete med att analysera läget i Sverige, gå igenom alla krav från medlemmarna, formulera krav på olika avtalsområdena samt diskutera samarbete med andra fackförbund pågår nu som intensivast.
På annat håll förbereder arbetsgivarna sig på samma sätt.
Små signaler skickas ut som trevare från båda håll.
I Elektrikerförbundet är nu de större avtalsdelegationerna i gång. De har gått igenom alla de 1000 förslag som kommit in från medlemmar till Installationsavtalet. För Kraftavtalet rör det sig om 300 förslag.
I november samlades alla för att dels utbilda sig om förhandlingsreglerna. Det är en hel del nya personer i delegationerna.
Därefter har de åter mötts för att slipa på krav och argument.
– Förhandlingsdelegationerna kan ta bort förslag och har också möjlighet att lägga till förslag. Delegationerna ska forma krav. Det är det viktigaste arbetet, säger Urban Pettersson, Elektrikernas förhandlingschef.
Sen är det förbundsstyrelsens uppgift att besluta om hur man vill att förhandlingsarbetet ska skötas.
Vid pressläggning av Elektrikern, så fanns fortfarande inget beslut om avtalsfrågorna.
I slutet av januari möts Elektrikerna och Energiföretagetens arbetsgivareförening för att utbyta avtalsförslag för Kraftavtalet, och i slutet av februari möte Elektrikerna och Eio för att byta avtalsförslag för Installationsavtalet.
I det direkta förhandlingsarbetet med motparten är det mindre delegationer som arbetar. De kan då stämma av mot den stora delegationen i respektive avtal.
– Det ska också med kort varsel komma till Stockholm om det till exempel är aktuellt med ett varsel, säger Urban Pettersson.
Förutom delegationer för Installationsavtalet och Kraftavtalet, så finns speciella delegationer för Larm och säkerhetsavtalet, Thyssenavtalet, Radio-TV-avtalet samt avtalet för Electro-Scandia.
LÄS OCKSÅ:
Roland Alfredsson: ”Det här ska bli roligt”
6F och Elektrikerna kräver 3,2 procent