• Mikael Sundelius, Schneider electric, och Bengt Halvardsson, arenachef på Kinnarps bläddrar i pärmen med orienteringsritningar. När arenans båda centralen nu är uppkopplade med MLS-systemet slipper man den här hanteringen och det gör också räddningstjänsten. – Fast pärmen måste ju vara uppdaterad ändå, förstås, menar de. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON Foto: Jan-Erik Johansson

  • Genom att högerklicka på en detektor kommer statusen upp i ett extra fönster. Stapeln med grönt i visar hur detektorn mår. Räddningstjänsten får samma or-ritning vid larm. Foto:

  • Foto:

  • Foto:

Nu kan räddningstjänsten få OR-ritningar och mer larminformation direkt. Med ny teknik och uppkoppling i realtid kortas tiden mellan larm och insats.
– Och nu slipper vi det här bläddrandet i pärmarna.

LÄS ÄVEN:

Kan se direkt var det brinner

Även hos Stanley security

Det konstaterar Bengt Halvardsson, gammal hjälte i HV 71 och numera arenachef i Kinnarps Arena, hemmaplan för jönköpingslaget.
Sedan ett drygt år är anläggningens båda brandlarmscentraler uppkopplade i Schneiders system MLS, Multi Larm System, och via dataskärmar har Bengt Halvardsson överblick över den stora arenans brandlarm. Närmare 500 detektorer krävs för att täcka arenan med sina fyra ishallar, omklädningsrum, restauranger, pressrum och allt en modern hockeyarena innehåller.

Via dataskärmen stänger han av och på detektorer och med ett högerklick ser han hur detektorn mår.
– Jag vet ju var i anläggningen en detektor riskerar att snabbare bli smutsig. Ett högerklick så ser jag värdena på den, säger Bengt Halvardsson som tror att ett och annat falsklarm undviks numera.
MLS och varianter av liknande system har funnits ett tag, men nytt är ett samarbete med räddningstjänsten i Jönköping som här tar emot samma information i realtid på brandstationen. Att inre befäl vid räddningstjänsten får larmen såväl som orienteringsritningar och översikt ger förstås många fördelar.
– I princip så kan inre befälet styra ut brandbilen direkt till brandplatsens närmaste ingång, de slipper gå via brandlarmscentralen och bläddra i ritningar, säger Mikael Sundelius, Schneider electric i Jönköping.

Via surfplattor eller telefoner kan ritningarna också gå direkt ut till brandbilarna. Funktionen kan fås till både Android och Apple och larm kan överföras till i princip alla system som SMS, P-sök och så vidare.
Själva överföringen från brandlarmscentralen går via ett IP-nätverk och kan appliceras på ett flertal centraler, inte bara som här på en ESMI-central (numera Schneider). MLS-systemet kan också integreras med bland annat passersystem, inbrott och inte minst kameror.
– Det finns ju oändliga möjligheter att utveckla det här, säger Mikael Sundelius.
Samarbetet med räddningstjänsten började i Nyköping, och Jönköping har som andra stad redan kopplat upp ett flertal anläggningar.

Fotnot: År 2013 gick det 34 879 automatbrandlarm till räddnings¬tjänster i hela Sverige. Cirka 5,5 procent av dessa krävde någon form av brandinsats.

KÄLLA: SCB

LÄS ÄVEN:

Kan se direkt var det brinner

Även hos Stanley security