• – Man pratar med varandra och inte om varandra. Det är bra med dialog, säger Jonas LIndgren om det fackliga klimatet i Halland, där han är ny ombudsman. Foto: Per Eklund

  • Foto: Per Eklund

  • Foto: Per Eklund

  • Foto: Per Eklund

  • Foto: Per Eklund

  • Jonas Lindgren tar över som ombudsman för Elektrikerförbundet i Halmstad, när Bertil Andersson tar tjänstledigt för att vara kommunråd i Halmstads kommun. Foto: Per Eklund

 

Nu lämnar Jonas Lindgren förbundsstyrelsen och uppdraget som verksamhetsledare i Skåne och Blekinge.
Sen nyåret är han ombudsman, med placering i Halmstad. Tidigare ombudsmannen Bertil Andersson har tagit tjänstledigt i fyra år, för politiska uppdrag i Halmstads kommun.

 

– Det blir skönt att slippa köerna till Malmö, säger Jonas, som pendlat söderut från hemmet i Helsingborg i sju år som verksamhetsledare i VK 8.
Nu blir det att pendla åt det andra hållet i stället.
– Det går bra. Det är motorväg hela vägen. Tar 35 minuter.

 

Orsaken till ombudsmannabytet i Halmstad beror på att Bertil Andersson, som varit ombudsman i tio år, fått betydande politiska uppdrag för socialdemokraterna i Halmstads kommun. Han har nu en kommunrådsplats.
Jonas som gick LO:s ombudsmannautbildning under fjolåret sökte jobbet och fick det,
– Det kändes som ett naturligt steg. Jag har varit med om två omorganisationer i förbundet och varit med och påverkat en del i förbundets utveckling, säger Jonas.

 

Som förbundsstyrelseledamot har det också blivit många resor till förbundskontoret i Stockholm.
– Jag slipper Stockholmsresorna. Det kan vara roligt med Stockholmsbesök nån gång, men 40 gånger om året, då där det rätt slitigt. Det här blir mer regelbundet på ett annat sätt.
– När man väl blev ordförande, började jag skriva bok över vad jag gjorde, men jag slutade föra bok efter två månader. Som ombudsman är man en del av organisationen på ett annat sätt
I verksamhetskrets 8 tar nu Per-Ola NIlsson över som verksamhetsledare efter Jonas Lindgren. Som vald suppleant i förbundsstyrelsen går han nu också in i styrelsen efter Jonas.
På plats i Halmstad har nu Jonas ansvaret för Halland och delar av Varberg. Det blir nog mycket arbete runt ackordsfrågor, som är vanligt i området.
– Det har varit ATL som sporrat igång mig i det fackliga.
Sen är det naturligtvis mycket förhandlingar och utredningsfrågor.

 

Det fackliga intresset på första arbetet började när han fick hjälp av dåvarande ombudsman i Helsingborg Viking Rane.
– Det roligaste i arbetet är att se medlemmar växa.
Han uppskattar den attityd som finns i området.
– Man pratar med varandra och inte om varandra. Det är bra med dialog. Medlem och klubb pratar med företaget på ett bra sätt.

 

Även om Jonas alltid bott i Hälsingborg åtta mil söder om Halmstad, så får han pikar om sin dialekt. ”Vi får anställa en tolk”, skämtar en medlem i samband med att Jonas presenterar sig på ett möte.
– Dialekten. Ja, jag ska jobba på det, säger Jonas.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Jonas Lindgren

Ålder: 43 år
Familj: Nygift med fru Jeanette, Barnen Rasmus och Hampus, 9 och 11 år.
Intressen: Två intressen – huset och trädgården. Sen blir det mycket med barnens idrott, fotboll och fäktning.
Bor: Villa i Ödåkra norr om Hälsingborg.
Jobb: Ny som ombudsman i Halmstad. Jobbat i samma elfirma sen 1990, men den har bytt namn och ägare åtta gånger.

Kände av 11 september

Under 2001-2002 var Jonas utlånad under 1,5 år. Han var med och byggde en metallpulverfabrik åt Höganäs AB
– Jag var ledande montör. Vi var fyra svenska elektriker och 70 amerikanska. Jag var där under 11 september-attacken. Bara en mil från Johnstown i Pennsylvania där vi jobbade störtade ett av flygplanen. Fick lära mig mycket under den tiden. Inte minst hur bra vi har det i Sverige med socialförsäkringssystemet.