Först vill jag tacka för förtroendet det innebär att bli vald till förbundets förste vice ordförande. Det känns stort och jag ska göra allt jag kan för att leva upp till detta förtroende. Jag tror nog att hela förbundsledningen känner samma förtroende över att bli omvalda och har en ödmjuk inställning till det ansvarsfulla uppdraget.
Är demokrati bara formella beslut eller är demokratins grundtanke mycket större än så? Handlar inte demokrati om att förändra något till det bättre för alla?
Jag är helt övertygad om det senare. Det är när vi tillsammans med andra verkställer de förändringar och förbättringar vi fattat beslut om som är den verkliga demokratin, den demokrati som gör människor delaktiga och engagerade.
För mig är det demokrati i sin storhet, demokrati i sin mångfald av kreativitet där människor får komma till tals och använda alla sin idéer om vad vårt Elektrikerförbund ska utföra för stordåd i framtiden. Det är detta fundament som vi byggt grunden för vår organisation på och som bland annat resulterat i Sveriges bästa kollektivavtal.
Men för att tillförsäkra oss samma effektiva organisation i framtiden måste detta demokratiska fundament av delaktiga och engagerade medlemmar öka och vi måste släppa tanken på den effektiviseringsiver liknande den som samhället och företagsvärlden går igenom och som riskerar gå så långt att vi tappar arbetsglädje och det farligaste av allt, förståelsen och motivet för varför vi finns till!
Olof Palme sa i ett tal 1975 att ”den som fullt ut antagit den demokratiska likvärdighetsprincipen kan sen inte efter eget behag avgränsa den till vissa livsområden” och att de ”demokratiska rättigheterna inte bara är förbehållna ett visst skikt av samhället”.
Sett i backspegeln så har våra organisationsförändringar och stadgeförändringar gjort våra formella beslutsprocesser till minsta möjliga, utan att frångå de demokratiska grundprinciperna. Men detta kräver som motvikt att vi i vårt dagliga arbete med att utföra det som bestäms i de formella beslutsprocesserna har ett demokratiskt arbetssätt!
För om vi inte har det så har demokratins pris för effektiviseringen blivit för högt och vi riskerar gå vilse i vår ambition att göra det bästa för medlemmarna. Min bestämda uppfattning är att vägen till fler medlemmar och fler förtroendevalda är att ha ett demokratiskt arbetssätt som gör människor delaktiga och engagerade vilket är en av våra största utmaningar framöver.
Den som lär sig att dela med sig av makt till andra kommer att se ”under” i organisationen!
Per-Håkan ”Pelle” Waern, 1:e vice ordförande Elektrikerförbunde