Bättre belysning minskar belastningsskador
Nya rön och ny syn på seendet gör elinstallatörens roll allt viktigare. – Syn och belysning är ofta ett underskattat arbetsmiljöproblem, det jobbas med så mycket andra problem, men det här glöms alltför ofta bort.
Det säger PederWibom, teknisk belysningschef på Elektroskandia, och en av talarna på seminarieturnen ”Syn och belysning i arbetslivet” som nu åker runt i landet. Det hela anordnas av föreningen Prevent som sysslar med arbetsmiljöfrågor och ägs av LO, PTKoch SvensktNäringsliv. Belysning, ny som gammal, ljus och synhjälpmedel och konsekvensen för vad det innebär för vår arbetsmiljö diskuteras ut flera aspekter.
– Kan vi förbättra synergonomin kan vi förbättra belastningsskadorna rejält.
ATT INTE SE ordentligt leder lätt till fel arbetsställningar antingen du sitter bakom dataskärmen, står på fabriksgolvet eller kopplar in en central. Över tid är risken stor för värk, förslitningsskador och andra besvär. ”Gamnackar” och spända, uppdragna axlar ger skador för miljoner och onödigt lidande varje år. Men med rätt belysning, rättmonterad på rätt plats, och kunskapen om detta, så kan många problem lösas.
– Ett annat problem är huvudvärk och det orsakas ofta av bländning och fel kontraster, säger Peder Wibom och ger tipset till installatören att tänka extra noga på bländning när det gäller LED-armaturer;
Ett öga reagerar som ”mycket bländat” vid en ljusstyrka på 2 000 candela/ kvadratmeter och kan skadas på värden över 10 000 candela/kvadratmeter vilket ett exempelvis ett ”naket” T8 lysrör överstiger. En Led-lampa kan i jämförelse ge 70 000 candela/ kvadratmeter och därför är rätt placering såväl som rätt bländskydd i armaturen viktigt.
– Här krävs det oerhört mycket av tillverkarna. Jag säger inte att det finns dåliga armaturer… men en del hör bara hemma i garderoben.
– Dagsljuset kan inte ersättas, men vi kan göra mycket. Ser vi inte till helheten när vi ljussätter ett rum så spelar det ingen roll hur mycket ljus vi ”gödslar” på, säger Peder Wibom.
I TAKT MED att belysningsområdet som vetenskap växt blir det allt tydligare hur viktigt ljus, och rätt ljus, är för människan.
Per Nylén, docent och avdelningsdirektör arbetsmiljöverket, har skrivit boken ”Syn och belysning i arbetslivet”.
– Synen står för 80 procent av hur vi använder våra sinnen när vi arbetar. Måste du ändra din arbetsställning för att kunna se bra så har vi ett problem. Bättre ljus är en win-winsituation.
Och glöm inte dagsljuset för att hålla dig ”vaken”, menar han.
– Dagsljus är överlägset allt artificiellt ljus när det gäller att hålla oss vakna och pigga. Extra viktigt på morgonen då det sänker sänker sömnhormonetmelatonin.
NÄRMAST den effekten från lampornas värld får du av de blå våglängderna, så kallt/ blått ljus rekommenderas för denmorgontrötte och under dagen.
Jan-Erik Johansson