Hur många ska offras på kostnadsjaktens altare?
Avregleringen skulle göra allt ”bättre och billigare”. Men för vem och på vilkas bekostnad?
Elproduktionen domineras av Vattenfall, Fortum och E-ON. De är stora på nät och elhandel också. Det som skett är en våldsam omstrukturering av branschen.
Energiföretagen har bedrivit en hänsynslös kostnadsjakt för att öka marginalerna. De flesta nätbolagen har avvecklat egen personal för att externt köpa tjänsterna service och underhåll. Entreprenadföretag konkurrerar nästan ”ihjäl” varandra om samma jobb.
Rationaliseringarna, outsourcningen och vinstmaximeringen har drabbat personalen hårdast. Färre ska göra mer, de områden som ska servas har blivit större och övertidspressen har ökat radikalt för montörerna. Nätbolagen har sänkt nivån på underhåll och service. Samtidigt redovisas att svenska elbolag har tjänat mer än 60 miljarder kronor de senaste åren på grund av att EU:s utsläppsmarknad drivit upp elpriserna, enligt en rapport beställd av Villaägarnas Riksförbund.
Vi är i Eksjö en februaridag. I en matsal i en byggnad som rymde många montörer för inte länge sedan. Infratek miste avtalet till Vattenfall och personalskaran har krympt. Oron för vad som ska hända framöver är påtaglig liksom i Värmland där samma företag tappat till ONE Nordic och Eltel. Och i en annan landsända är det Vattenfall som tappat service- och underhållet till Infratek.
Berättelserna är likadana över hela ”Kraft-Sverige”. En åldrande skara montörer ersätts med färre. Utländska firmor har också börjat dyka upp. Samtidigt med ”avtalsbytena” riskerar personalen att bli brickor i kostnadsjakten. Företagen försöker oftast kringgå LAS-reglerna om ”rena övertag” för att kunna ”sortera bort” montörer.
– Arbetsmiljö och säkerhet har blivit sämre. De senaste åren har det hänt fem allvarliga olyckor och ett tragiskt dödfall. Företagen har haft sin chans att visa att de vill förändring men det bara pratas. Nu har vi fått nog och vill reglera detta i kollektivavtalet, säger Ulf Carlsson, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet och ansvarig för Kraftavtalet.
Från många håll i landet vittnas om alltför mycket beredskap och övertid. Man har hittat fall där montörer har haft upp till 80 beredskapstimmar en vecka. 50-60 timmar är tyvärr inget ovanligt.
– Vi blir allt färre som måste täcka allt större geografiska områden. Oftast är vi ensamma och det som tillkommit är nya anläggningar som man inte är så bekant med. Långa dagar och trötthet ökar riskerna för fel och högspänning är livsfarligt. Marginalerna för misstag är så små, säger en montör i Småland.
Conny Eriksson på Infratek i Eksjö vet av egen erfarenhet. Den 25 september ifjol på Sturkö utanför Karlskrona var han en hårsmån från att stryka med i en olycka när han fick 10 kV strömgenomgång. Det blev fjärde gradens brännskador på ryggen och han har sviter kvar än idag. Fortfarande har inte Elsäkerhetsverket utrett färdigt olyckan. Trots att Conny jagat på dem.
Ett växande problem är att företagen försöker med att pressa ut kopplingsansvaret på anläggningar som inte ligger under driftcentral på de enskilda montörerna. Idag är det inte ovanligt att en montör tvingas ta jobb på okända anläggningar.
– Det är mycket ensamarbete. Långa resor och inte sällan mitt i natten. I regel är det dessutom vid dålig väderlek – det är då problemen sker, berättar en montör.
– Entreprenadbolagen riskerar säkerheten för att tjäna mer pengar, säger en luttrad förtroendevald på Fortum.
”Förr i tiden visste du att du hade arbets-kompisen bakom axeln. Idag är du ensam när du är ute på beredskapsjobb.”
Äldre montör, Infratek i Eksjö
Detta vill Elektrikerförbundet:
En ordning så att skyddsombud eller andra förtroendevalda snabbt kan agera om de ser en arbetssituation som kan innebära säkerhetsrisker och därmed ett arbetsmiljöproblem.
En reglering som tvingar arbetsgivaren att omgående vidta åtgärder.
Exempel: En förtroendevald upptäcker att kartor och dokumentation över nätbolagets anläggning inte stämmer med verkligheten. Den förtroendevalda ska då kunna anmäla detta som ett säkerhets- och arbetsmiljöproblem. Vi vill att arbetsgivaren omgående överlägger med oss om vilka åtgärder som ska vidtas, dessa överenskomna åtgärder blir ett bindande kollektivavtal.
Många montörer tycker att de pressas av företagen som sedan skyller på dem när något inträffar. Oftast är det företagen som haft en för slimmad organisation, brustit i sin utbildning och ansvar att tillhandahålla rätt utrustning och förutsättningar för arbetet.