Annons från Campus Nyköping
Efter 10 år som elektriker tog Erik steget mot att bli elkraftingenjör
Det händer mycket i utvecklingen inom elkraft och behovet av elkraftingenjörer är exceptionellt stort nu och framöver. Erik Arvidsson valde att efter 10 år som elektriker att vidareutbilda sig till elkraftingenjör. Inom elektrikeryrket innebar jobben mycket resor och arbeten inom industri, gruvmiljö och nybyggnationer, det var ofta samma sak om och om igen. Med viljan att lära sig nya saker och att utvecklas inom yrket började Erik fundera på att vidareutbilda sig.
Erik fastnade för YH-utbildningen Elkraftingenjör på Campus Nyköping. I januari 2024 är han klar med utbildningen som går på distans och halvfart, detta för att möjliggöra att kunna fortsätta arbeta under studietiden.
– Till en början var det lite ovant att sätta sig ner och börja plugga igen men det har gått hur bra som helst. Att utbildningen är på distans och på halvfart gör att jag kan fortsätta arbeta vilken är en ekonomisk trygghet. Jag behöver inte ta CSN-lån, berättar Erik.
Under utbildningen har Erik fått mycket mer förståelse för alla regler och standarder, hur beräkningar och dimensioneringar görs samt fått ökade kunskaper om projektledning och konstruktion.
– Det som jag tycker är riktigt bra med utbildningen är att den är så bred i sin utformning. Jag har fått många aha-upplevelser fast jag ändå har jobbat så många år i branschen tidigare, berättar Erik.
En viktig del av YH-utbildningen är LIA:n (lärande i arbete) där teori omsätts i praktik ute på en arbetsplats. Erik har gjort sin LIA hos sin arbetsgivare och senast i rollen som projektledare där det varit väldigt utvecklande att får lära sig nya saker. En av de sista kurserna på utbildningen är högspänningsanläggningar och under nästa LIA ser Erik fram emot mer fokus på högspänningsområdet.
Ett yrke med många möjligheter
Yrkesrollen är väldigt bred och behöver egentligen inte vara låst till ett specifikt yrke. Det finns till exempel möjlighet att arbeta som projektledare, arbetsledare eller konstruktör. Inom elkraft sker nu en stor utveckling. Infrastrukturen är idag dålig och behöver byggas ut vilket kommer att betyda mycket jobb framöver. Ett område som Erik nämner som exempel är utbyggnaden för att kunna hantera laddning av elbilar.
Hos Eriks nuvarande arbetsgivare utvecklas just nu en ny avdelning inom elkraft som han ser fram emot att få vara en del av.
– Om man idag arbetar som elektriker men funderar på att vidareutbilda sig tycker jag absolut man ska ta steget! Det är brist på kompetens idag och nya utmaningar och ny kunskap är alltid roligt. Det här är en perfekt möjlighet att utveckla sin karriär, avslutar Erik.