När Elektrikerförbundets medlemmar i Göteborg håller sitt lokala representantskap hinns det med både utbildning om civilplikt och krigsplacering och hur man skriver motioner.
När det är dags att rösta fram nya avdelningsstyrelsen blir det mycket jämnt mellan namnen.
Avdelning 2:s nya styrelse. Daniel Torro Eriksson, Emma Allén Holm, Johanna Stiig, Johan Lind. (Ordförande Jonas Eriksson blev omvald, men var frånvarande på grund av sjukdom).Bild: Privatbild
Dagen drar igång med utbildning innan eftermiddagens årsmöte där den nya avdelningsstyrelsen ska väljas och inkomna motioner behandlas av de 29 röstberättigade ombuden, som kommer från olika arbetsplatser i Göteborg.
Det blir en kort filmvisning om hur man skriver motioner och hela processen kring det innan det är dags för gruppdiskussioner om de fem som ska behandlas senare på årsmötet.
Marcus Jakobson, Leo Johansson och Olle Strömberg diskuterar motionerna som kommit in. Bild: Lena Gunnars
Marcus Jacobson, serviceelektriker och klubbordförande på Elinzity i Göteborg, hans kollega Leo Johansson och Olle Strömberg, klubbordförande och huvudskyddsombud på Omexon fastnar på en av motionerna, som handlar om att Elektrikerna inte ska ha chefer, utan ledare i förbundet.
”Behöver inte vara enmansshow”
Motionären föreslår att förbundsstyrelsen får i uppdrag att gå igenom alla chefstitlar och anpassa dem till arbetarrörelsens värderingar, med undantag för titeln kanslichef. Men ingen i gänget vill ändra på några titlar.
– Man behöver ha chefer. Någon måste gå med rak arm och säga ja eller nej till vissa saker. Sedan kan man ha en ledare också som hjälper till med olika beslut. Jag tycker inte att det behöver vara en enmannashow, säger Leo Johansson.
Gillar idé om pizzakväll
Men alla tre gillar en idé som avdelningen kläckt om att ordna pizzakväll där man också kan få hjälp med att skriva motioner.
Det är inte ett förslag som ska behandlas under årsmötet.
Men avdelningen misstänker att det finns många förslag där ute på arbetsplatserna som behöver bli formulerade inför framtida representantskap och kongresser.
– Så fort det kommer med mat är jag med, oavsett vad det gäller, säger Leo Johansson och skrattar.
En annan motion handlar om att informationen från förbundets avdelningar måste bli bättre.
Avdelningsstyrelserna ska skicka ut skriftlig information om sin lokala verksamhet till alla förtroendevalda i en avdelning. Ett lokalt kvartalsbrev hade varit en bra start, anser motionären.
Informationen kan bli bättre
Rickard Strandberg, huvudskyddsombud på Bravida i Göteborg. Bild: Lena Gunnars
Avdelning 2:s Johanna Stiig och Daniel Torro Eriksson håller med om att informationen kan bli bättre. Men de tror inte på kvartalsbrev, om avdelningen skulle vilja skicka ut brev oftare än fyra gånger om året.
– Då kan man ju bara lägga till ordet ”minst” fyra gånger i kvartalet eller ”minst” första veckan i kvartalet, föreslår Rickard Strandberg, huvudskyddsombud på Bravida i Göteborg.
Daniel Torro Eriksson informerar också ombuden om totalförsvaret och vad man som elektriker kan vänta sig de närmsta åren. Som elektriker kan man både bli inkallad till att göra civilplikt och bli krigsplacerad på företaget där man är anställd.
Jämn omröstning
När årsmötet väl drar igång röstas alla motionerna igenom i enlighet med styrelsens förslag.
Tidigare ordföranden Jonas Eriksson blir omvald på sin post, som enda valbara kandidat.
Bild: Lena Gunnars
När de ordinarie ledamötena till avdelningsstyrelsen ska röstas fram får Johanna Stiig och Daniel Torro Eriksson lika många röster, 28 var.
Efter lottning står det klart. Johanna Stiig blir ordinarie. Hon väljs på två år.
Enkät: Vilken fråga ville dina kolleger att du skulle ta med till representantskapet?
Ulf Svedbyelektriker, Elfiness, Göteborg
De vill ha lägre medlemsavgift. Att det ska finnas ett tak på den. Det är alltid medlemsavgiften som är uppe på tapeten. Det är den som ickemedlemmarna har som största argument till att de inte går med i facket. De tycker att det är för dyrt.
Jimmy Karlssontekniker, Assemblin el, Göteborg
Alla vill ha högre lön. Sedan tycker vissa som är ickemedlemmar att det är för dyrt att vara medlem i förbundet. Jag tror det är mest är okunskap om vad vi i facket gör. Men jag tycker själv att det ska vara ett tak på medlemsavgiften. Sedan pratar de om kontrollavgiften. Det är många som inte jobbar på ackord. Då förstår de inte varför de måste betala den.
Mikael Elanderledande montör, på Granitor Elektro, Göteborg
Medlemsavgiften är den stora frågan på jobbet. Kollegerna vill att man inför ett tak eller i alla fall en fast avgift per månad på lönen. Om man jobbar över ska det inte påverka så att de får en högre avgift tycker de. Kontrollavgiften för dem som inte jobbar på ackord har också diskuterats. Annars har vi en bra dialog med arbetsgivarna. Det är inte så mycket tjafts. Sedan vill väl de flesta ha mer fritid.